dimarts, 3 de desembre del 2013

56 Butlletí Memòria Democràtica.

 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#56

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Dilluns, 02 de desembre de 2013


Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

Sumari
·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals
·        :: Conferències i congressos
·        :: Exposicions
·        :: Jornades
·        :: Teatre
·        :: Mume

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter

:: Destaquem

El meu poble i jo. Salvador Espriu
Dilluns 16 de desembre, a les 20 h
Sala Tallers
Teatre Nacional de Catalunya
Plaça de les Arts, 1
Barcelona

Un espectacle inèdit que ens transportarà al món d'Espriu en l'any del seu centenari. Se'n farà una única representació el 16 de desembre, a la Sala Tallers del TNC.

La música en directe, la veu de Dídac Rocher, la ballarina Anna Marín i l'actriu Bruna Cusí interactuaran amb videoprojeccions on les principals personalitats del món de la cultura, l'esport i el periodisme posaran cara i veu a les experiències de víctimes de la repressió del règim franquista. Així, Lluís Llach, Pep Guardiola, Silvia Bel o Mònica Terribas, entre d'altres, faran seves les paraules de Neus Català, Salvador Puig Antich o el president Lluís Companys.

L'espectacle ha estat creat i dirigit per Lluís Danés i produït pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Amunt

:: Audiovisuals

III Mostra de cinema per a la identitat
Dilluns 2, dimarts 3 i dimecres 4 de desembre, a les 19 h
Casa Amèrica
Còrsega, 299, entresòl
Barcelona

La mostra està organitzada per l'Associació Crear per la Identitat i la Memòria (ACIM), amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya i el Memorial Democràtic. 
Durant aquests tres dies, la III Mostra de Curtmetratges per la Identitat Catalunya projectarà un seguit de curtmetratges de tots els gèneres audiovisuals (documental, ficció, animació...) i de diferents nacionalitats com ara Argentina, Brasil, Canadà, Catalunya, França, Indonèsia, Itàlia, Nova Zelanda, Regne Unit i Romania. Els curts aborden tot el que representa el robatori de la identitat: el reconeixement, la recuperació i les conseqüències personals i socials que comporta.

En el transcurs d'aquesta Mostra, professionals del món audiovisual, de la cultura i defensors de la memòria històrica valoraran totes les obres seleccionades pels organitzadors i premiaran el curtmetratge que, per qüestions artístiques i d'argument, sigui considerat de més qualitat.
Cicle Transició a la Filmoteca
17, 18 i 19 de desembre a les 18.30 h
Filmoteca de Catalunya
Plaça de Salvador Seguí, 1-9
Barcelona

Cicle de films de la transició organitzat per la Filmoteca de Catalunya, el 17,18 i 19 de desembre.

El cinema militant també forma part de la nostra memòria i del nostre patrimoni. Severament perseguit durant el franquisme, va anar agafant força des del principi dels setanta, a mesura que la dictadura començava a esquerdar-se. Aquelles imatges, que llavors eren una arma clandestina de lluita democràtica, són avui un testimoni de la història.
Amunt

:: Conferències i congressos

Conferència L'esperança truncada a l'Hospitalet
Dijous 12 de desembre, a les 19 h
Museu de l'Hospitalet, L'Harmonia. Espai d'Art
Plaça de Josep Bordonau i Balaguer, 6
L'Hospitalet de Llobregat

Cicle de xerrades a l'entorn del conflicte i de l'evolució de les relacions entre Catalunya i Espanya al llarg dels darrers 300 anys.
Impartirà la conferència el doctor Carles Santacana i Torres, professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, i membre de la Junta del Centre d'Estudis l'Hospitalet (CEL'H), i serà presentat pel doctor  Josep Maria Solias i Aris, director del Museu de l'Hospitalet.
Aquest cicle de conferències i xerrades es fa en col·laboració amb l'entitat Tres Quarts per Cinc Quarts - Espai de Debat i el Centre d'Estudis de l'Hospitalet. 
Cataluny en transició
Dijous 12 de desembre del 2013, a les 19 h
Auditori de l'Espai Francesca Bonnemaison
Sant Pere més Baix, 7
Barcelona

En els anys de la Transició, diverses formes de violència crearen una situació d'acció-reacció en  sectors del règim franquista que es resistien a acabar amb les estructures que havien sustentat quaranta anys de dictadura.
En el marc del projecte Catalunya en Transició, s'ha programat aquesta taula rodona de debat per aprofundir en la composició, l'acció i la incidència de les violències en el procés que conduí el país de la dictadura a la democràcia.
Amunt

:: Exposicions

Expo KL Reich Biblioteca Andreu Nin
Del 3 de desembre de 2013 al 2 de gener de 2014
Biblioteca Pare Ignasi Casanovas
Plaça de la Pau, 2
Santpedor

En l'any del centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella, el Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Manresa han produït una exposició itinerant sobre la seva obra.
L'exposició "KL Reich: la veu de l'infern nazi" pretén promoure l'interès per la lectura a l'entorn de l'obra més representativa de l'autor manresà, mitjançant la combinació d'imatges i textos -entre els quals hi ha una selecció de fragments de la mateixa novel·la de Joaquim Amat-Piniella.
Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
Del 3 de desembre de 2013 al 5 de gener de 2014
Major, 115
Cervera

Marxa silenciosa en record de les víctimes, amb Ramon Royes i Jordi Palou-Loverdos
Dimarts, 3 de desembre, a les 12.57 h
Inauguració de l'exposició, amb recorregut guiat per Josep Calvet
Dimarts, 3 de desembre, a les 19 h
Conferència "Cervera i la Segarra, sota les bombes",  a càrrec de Jordi Oliva
Dimarts, 3 de desembre, a les 20 h, sala Francesc Buireu
Cervera acull l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes", que romandrà oberta fins a finals d'any al Centre Municipal de Cultura.
Manuel Carrasco i Formiguera
Del 3 al 31 de desembre
Inauguració: dimarts 3 de desembre, a les 19.30 h    
Centre Cívic Mercadal - Barri Vell
Carrer de la Cort Reial, 7
Girona
Horari:
de dilluns a divendres, de 9 a 22 h
dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 21 h

La mostra és un homenatge a la figura del polític i advocat afusellat per l'exèrcit franquista a Burgos el 9 d'abril de 1938. Produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona i amb Quim Torra com a comissari, l'exposició repassa la trajectòria política i humana de Carrasco i Formiguera.
A través d'objectes, fotografies i filmacions particulars, la mostra dóna a conèixer la dimensió humana i més personal del polític, i fa palesa la importància de la seva dona i la seva família en el seu itinerari. La lluita per la democràcia finalment el portà a la injustícia sumària de la pena de mort, ara fa 75 anys.
'El CEC. De la Segona República al franquisme', a Bòssost
Del 6 al 15 de desembre
Sala d'exposicions del Casal Cultural
Carrer de les Eres, 6
Ribes de Freser

L'exposició produïda, en col·laboració, entre el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Centre Excursionista de Catalunya, arriba a Ribes de Freser.
La mostra "El Centre Excursionista de Catalunya. De la Segona República al  franquisme. Esplendor, lluita i supervivència" fa present el període comprès entre els anys  1931 i 1955, durant el qual el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) visqué moments d'esplendor, de compromís amb el país al llarg dels anys de guerra i de lluita,  i de supervivència per superar les dificultats.
Amunt

:: Jornades

Holocaust i Memòria
Dilluns, 9 de  desembre, a les 16.30 h
Dimecres, 11 de desembre, a les 16.30 h
Arxiu Nacional de Catalunya
Carrer de Jaume I, 33-51
Sant Cugat del Vallès

Les Jornades neixen amb l'objectiu de promoure la col·laboració de l'alumnat en la recuperació i el coneixement de la memòria de les víctimes del nazisme. Es pretén afavorir la preparació de recursos didàctics i l'intercanvi d'experiències relacionades amb l'Holocaust, promoure el seu tractament a l'aula i animar la participació del professorat i l'alumnat a la commemoració del Dia de la Memòria de l'Holocaust i Prevenció dels Crims contra la Humanitat (27 de gener de 2014).
Les Jornades han estat organitzades pel Memorial Democràtic, el Centre Sefarad-Israel, el Departament d'Ensenyament, l'Arxiu Nacional de Catalunya i han comptat amb la collaboració d'Europa con los Ciudadanos.
Places disponibles per a públic no docent; podeu fer la reserva de plaça a través de l'adreça electrònica següent: ceres.anc@gencat.cat
Dijous 12 i divendres 13 de desembre de 2013
Universitat Pública de Navarra

Seminari en què es plantegen algunes qüestions d'interès general amb la intenció d'avaluar l'estat, els problemes i els reptes futurs dels diversos projectes de memòria històrica que es treballen des de diferents institucions d'arreu de l'Estat.
Amunt

:: Teatre

La perdua de la innocència
Dimecres, 4 de desembre
Teatre Sant Medir
Constitució, 17
12 h públic escolar
19 h públic general

La representació organitzada pel Memorial Democràtic i l'Institut Lluís Vives s'emmarca dins del projecte Donar Veu a la Memòria dut a terme pels alumnes de l'Institut Lluís Vives i de les commemoracions del 75è aniversari dels bombardeigs sistemàtics contra la població civil impulsades pel Memorial Democràtic en diverses localitats de Catalunya.

Basada en textos escrits durant la Guerra Civil espanyola per nens i nenes que van viure en primera persona el conflicte, també apareixen narracions d'escriptors com ara Josep Miracle, Mercè Rodoreda o Teresa Pàmies, que han deixat, en els seus llibres, testimoni d'aquells dies.
Amunt

:: 75è Aniversari de la Batalla de l'Ebre

El meu poble i jo. Salvador Espriu
Obertura de l'exposició "La Guerra Civil a les Garrigues"
Dissabte 21 de desembre de 2013, a les 17 h
Centre cívic
A les 18 h, xerrada-col·loqui presentada per l'alcalde Carlos Gibert i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, en què participaran Josep Rubió per parlar sobre "Els bombardejos a la Granadella", Josep Gelonch sobre "El franquisme" i Josep Pau sobre "La Transició".

Recreació dels bombardejos
Dissabte 28 de desembre de 2013
Plaça de la Vila i refugi del Molí de la Vila (l'Escorxador) 10 h
A les 18 h, al centre cívic, es podran veure audiovisuals de l'època: "Recreació de la batalla de l'Ebre, Faió", presentat per Miquel Ferragut, "La recuperació del refugi" , per Josep M. Navàs.
Amunt

:: Mume

Exposició Josep Maria Corredor
Fins al 12 de gener de 2014
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

Cent anys després del seu naixement a Girona i trenta-dos després de la seva mort a Perpinyà, Josep Maria Corredor torna a casa. Amb aquesta exposició, s'ha reivindicat la seva importància com a assagista, figura clau de l'exili nord-català i testimoni d'un catalanisme modern i republicà.
Exposició Fragments MUME
Fins al 2 de febrer de 2014
Museu  Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

Arran de la traducció que Anna Soler Horta fa dels llibres de l'escriptor alemany W. G. Sebald i, més particularment, del volum Els emigrats, neix el projecte audiovisual Fragments. Seguint les passes d'aquest autor, que combina el text i les imatges en les seves creacions, Anna Soler Horta peregrina per alguns dels paisatges vinculats als protagonistes del llibre per fotografiar-ne els camins recorreguts. Les fotografies conformen una mena de registre d'absències que es proposa aturar -com fa Sebald, narrador de la memòria del segle XX- la desaparició inevitable del passat.
Associació d'amics del Museu Memorial de l'Exili MUME
Dissabte 14 de desembre, a les 12 h
Aula pedagògica del MUME
Major, 43-47
La Jonquera

A fi de parlar de la creació de l'Associació d'Amics del MUME, d'aportar-hi idees, proposar els estatuts i decidir els possibles membres de la junta fundacional, es convoca una reunió que tindrà lloc el dissabte 14 de desembre.

Un grup de gent de la Jonquera que s'estima el Museu Memorial de l'Exili (MUME) vol reforçar la permanència d'aquest com a espai de memòria i centre de divulgació històrica i  de reflexió, així com també d'homenatge a totes les persones que, com a conseqüència de la Guerra Civil entre 1936 i 1939, van patir la persecució, l'exili, la mort i l'oblit. Per tot plegat, es vol treballar en la consolidació del MUME com a espai de memòria a la població, a la comarca i, en general, al país. 
Mume
Diumenge, 29 de desembre, a les 11 h
MUME
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

Continuant amb la programació de tots els diumenges de final de mes, el diumenge 29 de desembre, el Museu Memorial de l'Exili oferirà una jornada de portes obertes i una visita guiada gratuïta per a particulars a les 11 h (cal confirmar l'assistència a la visita guiada al tel. 972 55 65 33).
Exposició Linia P MUME
Fins al 8 de gener de 201
"Espai-hall" del MUME
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera
L'Estat Major de l'exèrcit del general Franco va endegar entre 1944 i 1945 la construcció d'una gran línia defensiva que creuava els Pirineus.

La seva funció era  protegir el règim dictatorial d' una invasió eventual dels aliats i dels resistents antifranquistes exiliats durant i després de la Segona Guerra Mundial. Es va anomenar popularment com la Línia P, Gutiérrez, Pérez o Franco,  i per causes diverses va quedar inacabada.
Amunt