divendres, 30 de maig del 2014

Granollers commemora el bombardeig del 31 de maig de 1938 amb un complet programa d’actes


http://www.diarideguerra.com/ca/noticies/1028/granollers-commemora-el-bombardeig-del-31-de-maig-de-1938-amb-un-complert-programa-dactes-.html


diumenge, 25 de maig de 2014Tornar a les notícies

Diari de Guerra.-25/05/2014.- Com cada 31 de maig, Granollers recorda les víctimes del bombardeig del 1938, i ho farà en un acte al cementiri de la ciutat, a les 09.05 hores, moment en que cinc avions italians Savoia S-79 al servei del general Franco van atacar la ciutat catalana. En un minut es van llançar 60 bombes i 750 quilos de metralla sobre una ciutat indefensa, en una hora de molt activitat: la gent anava a treballar, a l'escola o a comprar. En els documents es van registrar 224 morts i 165 ferits.

L’acte principal es celebrarà, doncs, el dissabte 31 de maig a les 09.05 hores al cementiri de Granollers amb un acte memorial amb la presència d’entitats, veïns i representants d’altres ciutats bombardejades. 

Això, a banda, en els dies previs i posteriors es celebren nombrosos actes per commemorar el 76è aniversari del bombardeig de Granollers


El dimecres, 28 de maig, de  9.30 a 12.30 hores a la plaça Maluquer i Salvador es celebrarà l’activitat ‘Per cada mina una flor” amb centres educatius, centres Oberts i l’Espai Actiu Gent Gran de la ciutat. Es tracta d’una iniciativa artística que pretén convertir-se en una acció de reivindicació social contra les mines antipersones. El projecte ha estat ideat per Mohamed Moulud Yeslem, activista cultural sahrauí, que s’ha proposat omplir el desert de flors. Es tracta de plantar una flor per cadascuna de les 10 milions de mines que es van enterrar seguint el mur de 2.700 quilòmetres que divideix el Sàhara Occidental dels campaments de refugiats situats en territori algerià. Amb aquests 10 milions de flors, fetes a través d'activitats de diversos pobles i ciutats, que es transportaran i se sembraran davant mateix del mur, es vol donar a conèixer l’existència d’aquest mur amb l’objectiu que sigui possible un món sense mines i sense murs. 

Els alumnes portaran les seves flors que hauran fet a l'escola i les deixaran en un "mur" que s'instal·larà a la plaça Maluquer i Salvador. Les persones que desitgin contribuir en el projecte poden participar en el taller de flors que es farà dissabte 31 de maig al matí a la plaça Maluquer i Salvador o bé fer la seva flor al Bosc de la Pau, diumenge dia 1
de juny a la caminada al Bosc de la Pau. Les flors quedaran exposades al carreró entre Sant Roc i Santa Esperança i es podran visitar fins al dia 1 de juny (entrada per la porta de Sta. Esperança).

La Barcelona de 1938
El divendres, 30 de maig, a les 20.00 hores a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, la Companyia Filomena Teatre representarà l’obra ‘Velando a Julio’, una obra ambientada a la Barcelona de 1938, amb els bombardejos sobre la ciutat com a rerefons de les vides dels personatges. L’entrada és gratuïta.
El diumenge, 1 de juny, s’organitza una caminada al Bosc de la Pau ‘Per cada mina una flor’ i una setmana després, el 8 de juny, l’església de Sant Esteve acollirà la interpretació del rèquiem de M.Duruflé (Granollers 31 de maig 1938, In Memoriam). L’obra anirà a càrrec d’ARsin NOVA Cor de Cambra; Vicenç Prunés, orgue i Pere Biosca, direcció.

El programa d’actes finalitzarà el divendres, 13 de juny, a les 19.00 hores, al Museu de Granollers, d’un diàleg sobre memòria, conciliació i pau amb Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco i president de la Fundació Cultura de Pau; Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic; i Jordi Armadans, director de FundiPau. L’acte serà conduït per Montserrat Ponsa, periodista i activista.

Portes obertes als refugis
El programa d’actes es completa amb diverses jornades de portes obertes al refugi de la plaça Maluquer i Salvador (divendres, 30 de maig, d’11 h a 13 hores i de 17 a 20 hores, l’endemà d’11 a 13 hores) i al refugi de l’Ajuntament (divendres 30 de maig, d’11 h a 13 hores i dissabte 31 de maig: d’11 h a 13 hores). Fins el 5 de juny, exposició ‘Murs’ a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.