dimecres, 24 de setembre del 2014

Conferència de David Tolbert, president del Centre Internacional per a la Justícia Transicional (ICTJ): La justícia transicional i la impunitat de llarga durada


http://memorialdemocratic.gencat.cat/ca/0140930_Conferencia_David_Tolbert

Conferència de David Tolbert, president del Centre Internacional per a la Justícia Transicional (ICTJ)
David Tolbert
David Tolbert, president del Centre Internacional per a la Justícia Transicional (ICTJ), impartirà dimarts, 30 de setembre, la conferència‘La justícia transicional i la impunitat de llarga durada’ a la seu del Departament de Governació i Relacions Institucionals, a les 19 h. Aquesta conferència s’emmarca dins la iniciativa endegada pel Memorial Democràtic el 2013 sota el títol ‘Catalunya en Transició, 1971-1980’.

David Tolbert és, sens dubte, un dels experts amb major reconeixement internacional en matèria de justícia transicional i drets humans. Al llarg de la seva carrera, Tolbert ha treballat per aconseguir justícia i el reconeixement dels drets de les víctimes d’alguns dels conflictes més violents de les darreres dècades, com la guerra dels Balcans,el règim dels khmers rojos a Cambodja o la guerra civil del Líban. Com a president de l’ICTJ, actualment assessora processos de transició com el de Tunísia o negociacions de pau com les de Colòmbia.

La justícia transicional és el conjunt de mesures judicials i polítiques (com ara judicis, processos de recerca de la veritat, programes de reparacions i reformes institucionals) emprades per encarar violacions massives dels drets humans en societats fracturades pel conflicte o la repressió dicatorial. El seu objectiu és dur a terme una transició basada en la justícia, la veritat i la reparació, que reconegui i afronti el llegat d’abusos als drets humans per tal de transformar la societat i fer que aquesta es fonamenti en l’Estat de dret, assolint així la reconciliació i la pau a llarg termini.

En aquesta conferència, David Tolbert explicarà què és la justícia transicional i com s’ha aplicat en processos de transició a la democràcia i de construcció de pau arreu del món. També parlarà dels reptes i les urgències a les societats on la impunitat està consolidada o fins i tot es considera una garantia d’estabilitat. A més, aprofundirà en com els processos de recerca de la veritat poden ser útils en contextos on la justícia i la rendició de comptes han estat negades durant dècades, mitjançant mecanismes com les comissions de la veritat o les audiències públiques.

Tolbert també valorarà l’informe del Relator Especial de les Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, Pablo de Greiff. El relator va fer públic l’informe recentment, amb posterioritat a la visita que va fer a l’Estat Espanyol, i en ell recomana al Govern Espanyol que atengui urgentment les demandes de les víctimes dels crims del franquisme i que estableixi algun mecanisme que “oficialitzi” i resolgui l’excessiva fragmentació que caracteritza la construcció de la memòria històrica a Espanya.


David Tolbert

David Tolbert és el president del Centre Internacional per a la Justícia Transicional. Aquesta prestigiosa institució col·labora amb diferents governs, organitzacions de la societat civil i grups de víctimes per tal de reconstruir, des de la veritat, la justícia i la reparació, societats fracturades per llargues èpoques de violència o repressió.

Anteriorment, Tolbert havia estat secretari general adjunt del Tribunal Especial per al Líban, després de ser secretari general adjunt i expert especial del secretari general de les Nacions Unides sobre l'assistència de l'ONU als processos judicials contra els khmers rojos. Entre 2004 i 2008, va ser fiscal general adjunt del Tribunal Penal Internacional per a la ex Iugoslàvia. Anteriorment havia estat, en aquest mateix organisme, cap de gabinet de la presidenta Gabrielle Kirk MacDonald, assessor jurídic principal i, finalment, secretari del secretari general. Entre 2000 i 2003, va ocupar el càrrec de director executiu de la Iniciativa Legal per a Europa Central i Euràsia de l'Associació Nord-americana d'Advocats, que supervisa el desenvolupament de programes de foment de l'Estat de dret a Europa Oriental i la ex Unió Soviètica. També va ser director de la Divisió Jurídica General de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats a Viena i Gaza. A més,Tolbert ha estat professor de Dret Internacional i Drets Humans en programes de postgrau al Regne Unit, i ha exercit l'advocacia durant molts anys els Estats Units.

És autor de monografies i d’articles sobre justícia penal internacional publicats a revistes com Harvard Human Rights Journal o The Fletcher Forum of World Affairs.
Quan
Data:  30.09.2014 - 18.09.2014
On
Departament de Governació i Relacions Institucionals
Via Laietana , 26
Barcelona