dissabte, 28 de febrer del 2015

EXPOSICIONS EN GIRONA: De la caiguda de Barcelona a la Retirada. Report of Wide World Photo


http://oci.diaridegirona.cat/agenda/girona/exposicions/la-jonquera/eve-885645-de-caiguda-barcelona-retirada-report-of-wide-world-photo.html

1
De la caiguda de Barcelona a la Retirada. Report of Wide World Photo
De la caiguda de Barcelona a la Retirada. Report of Wide World Photo

Museu Memorial de l'Exili (MUME)

C/ Major, 43-47 17700 - La Jonquera
Telèfon: 972 55 65 33
Web oficial
del 24 de Gener al 22 de Març de 2015
Des de 1989, Perpinyà és la capital internacional indiscutible del fotoperiodisme: No obstant, 50 anys enrere, la vila ja fou projectada, amb la Retirada, al primer pla de l'actualitat mundial, al cor de l'activitat dels foto-periodistes. La caiguda de Barcelona, el 26 de gener de 1939, va provocar el primer èxode civil massiu a Europa. En tan sols dues setmanes, el departament dels Pirineus Orientals passa de 250 000 habitants a gairebé 800 000. A la urgència humanitària s'hi afegeix una crisi sanitària de primer ordre i s'estableixen tres immensos camps de concentració sobre la costa rossellonesa. Uns 330 000 republicans espanyols hi seran internats.

La Retirada a la portada de la premsa internacional
Del 27 de gener al 10 de febrer de 1939, la Retirada és portada de la premsa internacional. A partir del 28 de gener de 1939, un gruix de més de 135 periodistes arriba al Rosselló per informar els lectors d'aquest esdeveniment major de la política internacional qui anuncia la caiguda de la República espanyola. Molts foto-periodistes són presents a la frontera catalana i realitzen une sèria de reportatges per agències fotogràfiques com Fulgur, Keystone o Wide World Photo for The New York Times que faran els grans titulars.

Retirada, Perpinyà en estat d'urgència
Durant tota la Retirada, les oficines parisenques de l'agència americana Wide World Photo for The New York Times [foto NYT] queden en contacte directe amb el seu corresponsal local, el Studio Chauvin. Els clixés realitzats per una desena de foto-periodistes a Cervera, Port-Vendres, El Pertús, Sant Llorenç de Cerdans o La Guingueta d'Ix són enviats per Belinògraf des de la seu de l'estudi d'Augustin Chauvin, situat al número 13 de la Ronda Clémenceau a la delegació parisenca de l'agència fotogràfica americana. La posició hegemònica de Photo NYT en el mercat de la fotografia, permet que les imatges que difon esdevinguin portada dels diaris de renom tot i que algunes, tal i com ho revela l'exposició"

De la caiguda de Barcelona a la Retirada. Report of Wide World Photo for The New York Times", han quedat inèdites fins avui. Capa, Chim o Chauvin... el reportatge de NYT Photo Les 42 preses fotogràfiques originals presentades per l'exposició de la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà permeten redescobrir un patrimoni visual essencial de la història del segle XX, alhora que desvelen també, una nova mirada del foto-periodisme. A través de la cobertura dinàmica i implicada de la Guerra Civil espanyola, aquesta professió adquireix notorietat i els foto-periodistes aconsegueixen el reconeixement. Comencen a representar signatures de renom i la seva escriptura fotogràfica dels esdeveniments gaudeix d'un reconeixement popular i unànime.

El reportatge de Photo NYT reprèn els clixés realitzats al Rosselló per Augustin Chauvin, el seu corresponsal local i els de dos noms emergents de la fotografia de premsa: David Seymour-Chim i Capa.

Consulteu els dies que l'exposició romandrà tancada.
Datos de mapas ©2015 Google, basado en BCN IGN España
Mapa
Satélite