dimarts, 25 d’agost del 2015

75 Butlletí Memòria Democràtica.


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 75
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Dijous, 30 de juliol de 2015

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Commemoracions i homenatges
·        :: Novetats
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Publicacions
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Col·loqui
30 de novembre i 1 i 2 de desembre
Palau Centelles
Baixada de Sant Miquel, 6
Barcelona
Gratuït

En els processos de transició d'una dictadura a una democràcia o d'un conflicte armat a la pau s'han d'equilibrar les exigències polítiques i jurídiques per tal d'assegurar els drets de les víctimes a la veritat, a la justícia, a la reparació i les garanties de no repetició. El procés es caracteritza per una combinació de diverses estratègies, judicials i no judicials (persecució de criminals, creació de comissions de la veritat i la reconciliació, reparació a les víctimes pels danys soferts, etc.).
L'objectiu d'aquest col·loqui, que comptarà amb la participació d'una vintena de ponents, és oferir una aproximació rigorosa a diversos processos transicionals que han tingut lloc a bona part del món des de la fi de la Segona Guerra Mundial fins a l'actualitat.
El col·loqui finalitzarà amb un debat obert sobre la possibilitat de constituir una Comissió de la Veritat a Catalunya.
Destacat 01
Dimecres, 30 de setembre, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Activitat gratuïta

"Barcelona, ferida oberta", de Mònica Uriel.  A més de la directora del documental, hi participaran testimonis dels bombardejos i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
El 2013 es va admetre a tràmit a Barcelona una querella contra els pilots italians que van participar en els bombardejos sobre la ciutat  perpetrats per l'aviació italiana durant la Guerra Civil. Hi van morir 2.500 persones a Barcelona, un miler d'elles en tres dies, del 16 al 18 març 1938. Les víctimes i les autoritats catalanes demanaren un reconeixement d'aquests fets a Itàlia, que va bombardejar la ciutat a petició de Francisco Franco.
"Barcelona, ferida oberta", enregistrat entre Itàlia i Barcelona, ha fet possible una emotiva trobada entre la filla d'un pilot italià que va participar en els bombardejos i el fill d'una víctima d'una de les bombes caiguda a la Barceloneta.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

Presentació del projecte 'La memòria dels dibuixants'
Dijous, 17 de setembre, a les 19 hores
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Activitat gratuïta

"La memòria dels dibuixants" és un projecte impulsat per Zoòtrop Associació Cultural que reivindica i treu a la llum la memòria oblidada de la generació de dibuixants catalans o d'altres indrets que treballaren i publicaren a Catalunya i es van veure afectats d'una o altra manera pel drama de la Guerra Civil.
"La memòria dels dibuixants" es presentarà al Memorial Democràtic dijous, 17 de setembre. Al llarg de l'acte es projectarà un vídeo amb entrevistes a 6 dibuixants i familiars i 81 dibuixos. 
Amunt

::Novetats

El Memorial Democràtic amplia l'horari a divendres a la tarda
El Memorial Democràtic ha ampliat els horaris d'obertura al públic. Ara ens podeu venir a visitar també divendres a la tarda, de 16.30 hores a 18.30 hores.
Horari:
De dimarts a dijous, de 10 h a 14 h i de 16.30 h a 18.30 h
Divendres, de 10 h a 14 h i de 16.30 h a 18 h

Telèfon: 935 671 700
Accés:
Metro: línies 1, 2 i 3 (Catalunya, Liceu i Universitat)
Bus: 7, 9, 13, 14, 16, 17, 20, 24, 37, 41, 42, 50, 54, 55, 58, 59, 62, 63, 64, 66, 67, 68, 91, 120, 121, 141, H12, Aerobús
Altres transports: FGC: L6, L7, S1, S2, S5, SS5 | Renfe: Catalunya | Bicing
Pàrquings: Pl. Castella, Carrer dels Àngels, Pl. Catalunya.

Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 6 de setembre, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà 
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

::Exposicions

'Vencedors i vençuts'
Fins al 23 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a dijous, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Divendres de 10 a 14 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, està dividida en 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades". "Vencedors i vençuts" ha estat concebuda per itinerar per Catalunya i consta de 20 rollers expositius que reprodueixen 90 fotografies.
Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l'exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. A més, el franquisme va suprimir l'autonomia catalana i va perseguir la nostra seva llengua i cultura. Així es va iniciar la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.
'Catalunya en Transició' a Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei
Fins al 23 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a dijous, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Divendres de 10 a 14 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició a partir de dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. La segona és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980.
Amunt

::Publicacions

Presentació del llibre 'Enfermeras de guerra'
Dimarts, 22 de setembre, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Activitat gratuïta

"Enfermeras de Guerra" és fruit de la recerca de diferents investigadores i ha estat coordinat per les professores Anna Ramió i Carme Torres. Es tracta d'un testimoni històric de la infermeria durant la Guerra Civil a partir dels relats biogràfics d'Ana Viñas, Ramona Gurnés, Victoria Santamaría, Maria Sans, Pilar de Viala, Trinidad Gallego, Carme Casas, Guadalupe Cussó, Carme Barrull, Cándida Sala, Antònia Palacín, Alegría Royo i Emilia Santaolalla, que van treballar d'infermeres a Catalunya.
L'acte comptarà amb la participació d'Amèlia Guilera, directora del Campus Docent Sant Joan de Déu; Anna Ramió, coordinadora de la publicació, infermera, antropòloga i doctora en Sociologia; Carme Torres, coordinadora de la publicació, infermera, màster en Educació pe r la Salut i professora emèrita de la Universitat de Lleida, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
El paper de les infermeres en la guerra ha estat invisible fins fa ben poc, malgrat ser el col·lectiu professional femení que més directament va participar al conflicte bèl·lic. A través de les veus de les infermeres recollides al llibre s'identifica la funció essencial, discreta i continuada que van desenvolupar durant la Guerra: cuidar dels altres.
Memòria anual
La memòria anual del Memorial Democràtic recull, entre d'altres, la programació completa d'activitats, actes d'homenatge, publicacions, exposicions, serveis pedagògics i projectes que s'han portat a terme des de la institució. 
Presentació del llibre 'L'Ensulsiada'
La revista digital Temps i espais de memòria és una publicació anual editada pel Memorial Democràtic.
Aquesta publicació divulgativa vol apropar la reflexió acadèmica i memorial a la ciutadania de la mà dels seus protagonistes i dels millors especialistes.
La revista té com a objectiu esdevenir un referent cultural sobre el treball, l'estudi i l'intercanvi d'idees sobre les memòries democràtiques del país. També vol ser un nou canal de diàleg entre la ciutadania i el Memorial Democràtic.
Col·labora-hi!
Si vols participar en el tercer número de Temps i espais de memòria, consulta aquí les bases. Ho pots fer fins al 27 de setembre!
Subscripció
La revista està disponible al web del Memorial Democràtic i a la plataforma ISSUU. Es pot descarregar en format pdf i és també accessible en format butlletí. Per fer-ho, només has de fer la subscripció (de forma totalment gratuïta) i els propers números de la revista seran enviats a la teva adreça de correu electrònic. 
Amunt

::MUME

Exposició 'Contes infantils de la guerra'
Fins al 27 de setembre
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Carrer Major, 43
La Jonquera
Exposició gratuïta

La mostra ens explica la producció editorial infantil duta a terme durant la Guerra Civil, posant l'accent en el bàndol republicà.
Partint de la col·lecció privada de Freixes-Garriga, l'exposició ens mostra com els contes infantils van passar a formar part de l'engranatge propagandístic del moment.
Del Comissariat de Propaganda a l'Editorial Estrella, d'El més petit de tots a les adaptacions de contes clàssics com El gato con botas, els contes infantils es van convertir en una arma singular per ensenyar als més petits el món dual de bons i dolents que, en el dia a dia, s'estava enfrontant de forma fratricida al camp de batalla.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 27 de setembre
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
VI Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2015
10 i 11 d'octubre
Centre Cívic Ca l'Herrero
Méndez Núñez, s/n
Portbou
Activitat gratuïta
En el 75è aniversari de la mort a Portbou de Walter Benjamin, la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona i el Museu Memorial de l'Exili proposen una relectura d'alguns aspectes del filòsof alemany.
El Col·loqui té com a objectiu principal homenatjar tant la figura com el pensament de Walter Benjamin a través de les reflexions d'una desena d' estudiosos de la seva figura.
El Col·loqui és una de les activitats gratuïtes programades amb motiu del 75è aniversari de la mort del filòsof alemany.  Fins al 27 de setembre es podrà visitar, al Museu d'Història dels Jueus de Girona, l'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili". I els dies 16 i 18 de setembre  tindrà lloc a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona el seminari On (not) reading Walter Benjamin. History, Story,
Memory, Revolution. Anirpa a  càrrec del professor Irving Wohlfarth i ha estat organitzat per la Càtedra Walter Benjamin, memòria i exili.
'Testimonis de Mauthausen'
Fins al 4 d'octubre
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Carrer Major, 43
La Jonquera
Exposició gratuïta

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) mostra una part del fons documental relatiu als exiliats republicans que van ser internats als camps nazis després de continuar la lluita contra el feixisme donant suport als Aliats.
Es mostren documents de Miquel Serra, Joan Cabratosa, Josep Riera, Luis Garcia, José Panes, els germans Ramon i Àngel Artola.
Els visitants podran veure també tres entrevistes a José Marfil (1921), Matías Arranz (1914-2009) i Francisco Ortiz Torres (1919- 2013), i escoltar el disc commemoratiu "Mauthausen" fet a París el 1967 pels exdeportats catalans Ricard Garriga Salvador i Joan Vilató Mellado.
'Assaig S.T. 1909-1919'
Fins a l'11 de novembre
MUME

Major, 43
La Jonquera
De dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h
Entrada general: 4 €

Gonzalo Elvira, artista argentí instal·lat a Barcelona, treballa sobre la representació pictòrica i fotogràfica dels fets històrics excepcionals. Oblit, memòria i nostàlgia transiten per unes acurades obres pictòriques que tenen com a referent el document i la fotografia històrica.
"Assaig S.T. 1909-1919" és un projecte que parteix dels fets de les Setmanes Tràgiques de Barcelona 1909 i Buenos Aires.
La tècnica escollida ha estat paper i tela perforats amb agulla i martell. El projecte també inclou pintures i una instal·lació.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X