dilluns, 8 de febrer del 2016

CONVOCATÒRIA ASSEMBLEA MEMÒRIA DE MALLORCA.



Vos concocam a la X Assemblea General Ordinària:

Dia 5 de març de 2016, a les 10:30 h, a Sa Societat de Calvià (Avinguda de Palma, 1, Calvià).
Ordre del dia:
1.      Lectura i aprovació de l’acta de l’assemblea anterior.
2.      Memòria d’activitats i aprovació dels comptes.
3.      Llei de Fosses de les Illes Balears.
4.      Reunions i peticions a les noves Institucions (Ajuntaments, Consell de Mallorca i Govern Balear).
5.      Precs i preguntes.
La Assemblea serà oberta i pública, amb la participació de totes aquelles persones que hi vulguin assistir.  
A continuació, una breu descripció del lloc que hem triat enguany per fer la nostra Assemblea, un espai molt estimat i relacionat amb la tasca i principis de Memòria de Mallorca: 

L’any 1908, després d’una llarga tradició de societats de socors mutus, els obrers de Calvià fundaren la Sociedad de Socorros Mútuos “Unión Obrera de Calvià” que, ben avait, seria coneguda entre tots els veïns com “Sa Societat”. Només en podien ser socis els obrers o els fills dels obrers del poble i tenia com a principals objectius assistir econòmicament els treballadors del poble si quedaven sense feina o estaven malalts, la formació dels seus associats, tant a nivell cultural com laboral, i proporcionar una oferta cultural i d’oci al poble amb cinema i teatre.
Ben aviat, la pràctica totalitat de famílies del poble s’hi havia associat i varen emprendre un dels seus objectius més ambiciosos: la compra d’un solar a l’entrada del poble i la construcció d’un cafè amb una sala de formació al pis superior i d’un gran cinema/teatre amb capacitat per a més de tres-centes persones. Els seus recursos econòmics eren minsos i l’Ajuntament, en aquells anys, era molt pobre. Per edificar aquestes instal·lacions decidiren emetre accions de 50 pessetes cada una. Les persones que tenien els doblers, en compraren una o vàries; qui no podia pagar, feia feina en la construcció dels edificis després de la seva jornada laboral. Així, de l’esforç d’uns obrers i obreres compromesos, amb il·lusió i empenta per canviar el seu futur, es va aconseguir fer realitat un dels projectes més bells que mai s’han enllestit a Calvià. A finals de 1934, Sa Societat era una realitat.
El somni, però, els va durar ben poc. El cop d’estat de 1936 va suposar, també, el final de les il·lusions. La Falange va incautar l’edifici i se’l va escriturar a nom seu. Molts dels socis i directius foren empresonats o assassinats. Des d’aleshores han passat molts anys i mai han retornat l’edifici, robat, als seus legítims propietaris.
Fer-hi, enguany, l’assemblea de Memòria de Mallorca és un acte de solidaritat amb els calvianers i calvianeres que, encara avui, reclamen que els retornin el que és seu. És un acte d’homenatge als homes i dones que, amb el seu esforç, demostraren que els somnis poden aconseguir-se. És un acte de justícia amb les víctimes del poble que, per somniar un futur millor per a elles i els seus fills, ho pagaren amb la presó o amb les seves vides

Desplaçament amb autobús:
- És la línia 111 del TIB i s’ha de collir a l’estació intermodal de la Plaça d’Espanya, a una de les andanes del soterrani. Es paga al mateix bus, però serveix la targeta dels TIB.
- Horaris:
·         Sortida des de Palma a les 9’15 h.
·         Tornada des de Calvià a les 12’50, 15’10 o 17’45
Tenim previst acabar a 12:30 hores. 
A continuació, gaudirem d’un refrigeri – dinar, s’hi voleu quedar cal dur un plat per compartir, coca, truita, ensaïmada, el que vulgueu, la beguda ja la comprarem allà. 

En aquest enllaç teniu el mapa de Sa Societat:
Finalment, recordar-vos que podeu ingressar la quota anual 2016 al compte corrent 2056 0004 49 4102006399 de Caixa Colonya, indicant el vostre nom i el concepte, o si ho preferiu, abonar-la en efectiu el dia 5 de març a la mateixa Assemblea.

Gràcies com sempre pel vostre suport i fins aviat.
Una abraçada
Maria Antònia Oliver i Paris
Presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca
Calvià, febrer 2016