dijous, 18 de febrer del 2016

Sortides commemoratives del 80è aniversari de l’inici de la Guerra Civil.


http://www.ara.cat/comarquesgironines/Sortida-commemoratives-aniversari-Guerra-Civil_0_1522647900.html



El Museu d’Història de Girona i el Museu Memorial de l’Exili proposen una lliçó divulgativa d’història que, alhora, vol ser un acte cívic



El Museu d’Història de Girona (MHG) i el Museu Memorial de l’Exili (MUME) han organitzat recentement una sortida cultural i commemorativa que es repetirà el pròxim dissabte 5 de març i s'emmarca en el 80è aniversari de l’inici de la Guerra Civil. Aquestes activitats són una continuació de la sortida que, amb gran èxit, es va dur a terme el 22 de març del 2014, en la qual quasi un centenar de persones van visitar els dos museus i la Maternitat d’Elna.
La proposta ha rebut una gran acollida. El 6 de febrer, un autobús amb més de cinquanta persones va  recórrer el camí de l’exili. El grup que va sortir del Museu d’Història de Girona, guiat per Jordi Font, director del MUME, i Salomó Marquès, professor d’Història de l’Educació a la UdG, es va desplaçar fins a la Jonquera per visitar l’exposició permanent del MUME.
Després van assistir a la inauguració de la mostra temporal 'Vencedors i Vençuts' i posteriorment van visitar la Mina Canta de la Vajol. Després de dinar, l’activitat va acabar a la Catalunya del Nord, passant pel Voló fins arribar a diversos enclavaments d’ Argelers, on van visitar la platja en què es va ubicar el camp de concentració, el “cementiri dels espanyols” i el centre d’interpretació sobre el Camp d’Argelers.
En bona mesura, el trajecte d’ aquesta jornada emula el recorregut que milers de ciutadans van haver d’emprendre obligats pels tràgics esdeveniments d'inicis de 1939. La col·laboració entre els dos museus (MHG i MUME)  proposa una lliçó divulgativa d’història i, alhora, vol ser un acte cívic en record de les persones que van haver de suportar i patir les violències de la Guerra Civil i el franquisme i que, en molts casos, van experimentar la terrible fractura causada per l’exili.