divendres, 4 de març del 2016

81 Butlletí Memòria Democràtica.


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
#
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Dilluns, 29 de febrer de 2016

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals i espectacles
·        :: Commemoracions i homenatges
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Premis
·        :: Publicacions
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Homenatge als participants a La Caputxinada
Dimecres, 9 de març, a les 17 h
Convent dels Caputxins de Sarrià
Carrer del Cardenal Vives i Tutó, 2-16
Barcelona
Acte obert al públic. Cal confirmar l'assistència al correu electrònic alloverast@gencat.cat o bé per telèfon al 93 634 73 63 de 9h a 14h.

El Memorial Democràtic ha organitzat un acte d'homenatge als participants a La Caputxinada amb motiu del 50è aniversari d'aquests fets. Tindrà lloc dimecres, 9 de març, a les 17 hores, al convent dels Caputxins de Sarrià. La inauguració anirà a càrrec de l'historiador i tècnic del Memorial Democràtic, Josep Lluís Martín Berbois. Hi participaran Andreu Mas-Colell i Teresa Eulàlia Calzada en representació dels estudiants; Raimon Obiols en representació del professorat; els frares Gil Parés, provincial, Enric Castells i Joan Botam en representació dels caputxins. També es passarà el vídeo 'La Caputxinada', produït pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. A més, Joanjo Bosk, interpretarà temes emblemàtics de la cançó protesta. La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, clourà l'homenatge.
Els assistents a l'acte podran visitar l'exposició fotogràfica 'La Caputxinada' de l'Arxiu Nacional de Catalunya amb fotografies de Guillem Martínez. Martínez fou un dels estudiants participants a la Caputxinada i la va documentar clandestinament. Les imatges, de gran valor testimonial, ajuden a entendre aquell fet tan transcendent en la nostra història.
50 anys des de la Caputxinada
Divendres, 11 de març, a les 12 h
Paranimf de la Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts, Catalanes, 585
Barcelona
Acte gratuït. Cal confirmar assistència a: www.ub.edu/confirmaciocaputxinada

El Paranimf de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acollirà un acte públic en homenatge al Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB).
La benvinguda als assistents a l'acte, a les 12 h, anirà a càrrec del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez. Posteriorment es projectarà una cançó interpretada per Raimon, 'Inici del càntic en el temple', amb lletra de Salvador Espriu. A continuació intervindran Borja de Riquer, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona; Mariona Petit, catedràtica de matemàtiques d'institut jubilada i delegada de la Facultat de Ciències dins l'SDEUB en el curs 1967-68; Lluís Forcadell, coordinador del Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) i Ramon Torrent, catedràtic d'economia política de la Universitat de Barcelona i membre de la Junta de Delegats de l'SDEUB. La cloenda anirà a càrrec del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont i anirà precedida per la projecció de la cançó Indesinenter, també interpretada per Raimon i amb lletra de Salvador Espriu.
Amunt

::Audiovisuals i espectacles

Presentació del documental 'Santuaris de l'antifranquisme'
Dimecres, 2 de març, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

Durant el franquisme, quan a Espanya no hi havia ni drets humans ni civils, una part de l'Església catalana va fer costat a tots aquells que lluitaven per la democràcia i la llibertat.
Santuaris de l'antifranquisme explica qui eren aquestes monges i capellans, què els va portar a actuar contra el franquisme i en favor dels drets nacionals de Catalunya i quin preu van haver de pagar. Ara, que fa cinquanta anys de la Caputxinada, de la manisfetació de capellans i del final del Concili Vaticà II, el documental mostra com la seva influència va repercutir en la nostra història.
El documental ha estat dirigit per la periodista Llúcia Oliva i realitzat per Miquel Mellado. La presentació anirà a càrrec del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, la mateixa directora del documental i el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell.
Espectacle teatral 'El meu poble i jo' a Figueres
Divendres, 4 de març, a les 21 h
Teatre Municipal el Jardí
Pl. de Josep Pla, s/n
Figueres

El meu poble i jo és una producció del Memorial Democràtic dirigida per Lluís Danés. Es tracta d'un muntatge multimèdia i, alhora, d'un esdeveniment memorial altament poètic. El moviment, la música i les imatges s'uneixen per ajudar l'espectador a entendre per què Salvador Espriu va escriure obres tan profundes i doloroses com La pell de brau o El caminant i el mur. També el reivindica com el poeta que es va mantenir sempre fidel al seu poble. 
'Vencedors i vençuts' al teatre Poliorama i col·loqui sobre el rol de la dona al franquisme
Obra de teatre 'El florido pensil': març i abril
Exposició: del 8 de març al 3 d'abril
Col·loqui: dimarts, 8 de març, després de la funció de les 21h
Teatre Poliorama
Rambla dels Estudis, 115
Barcelona
(Consulteu preus-Teatre Poliorama)

L'obra de teatre El florido pensil explica la història del dia a dia de cinc noies sotmeses a l'absurda brutalitat del sistema educatiu de la postguerra. La protagonitzen Roser Batalla, Lloll Bertran, Victòria Pagès, Mireia Portas i Isabel Rocatti. Es tracta d'una adaptació teatral del llibre d'Andrés Sopeña El florido pensil, i està dirigida per Fernando Bernués i Mireia Gabilondo.
El Memorial Democràtic col·labora amb el teatre Poliorama amb dues activitats paral·leles. L'exposició 'Vencedors i vençuts', produïda pel Memorial Democràtic, es podrà visitar al vestíbul del Teatre Poliorama del 8 de març al 3 d'abril. La mostra romandrà oberta al públic els dies de funció, des d'una hora abans de l'inici de l'espectacle. D'altra banda, coincidint amb el Dia Internacional de les dones, tindrà lloc un col·loqui sobre l'educació femenina durant el franquisme després de la funció. Hi participaran el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos; la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa Maria Pitarch i Arbós; la doctora en Història i experta en la didàctica de la memòria històrica Gemma Tribó i les actrius de la companyia.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

50è aniversari de La Caputxinada
Enguany té lloc el 50è aniversari de La Caputxinada. El Memorial Democràtic i altres institucions i entitats ho recorden amb diversos actes commemoratius.
Us oferim una relació de les principals activitats:
50 anys des de la Caputxinada
Divendres, 11 de març, a les 12 h
Paranimf de la Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts, Catalanes, 585
Barcelona

El Paranimf de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acollirà divendres, 11 de març, un acte obert al públic en homenatge al Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB). Estarà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i pel rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez.
Homenatge als participants a La Caputxinada
Dimecres, 9 de març, a les 17 h
Convent dels Caputxins de Sarrià
Carrer del Cardenal Vives i Tutó, 2-16
Barcelona

El Memorial Democràtic ha organitzat un acte d'homenatge als participants a La Caputxinada. Hi participarà Josep Lluís Martín Berbois, Andreu Mas-Colell, Teresa Eulàlia Calzada, Raimon Obiols, Enric Castells i Joan Botam. La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, clourà l'homenatge. Els assistents a l'acte podran visitar l'exposició fotogràfica 'La Caputxinada' de l'Arxiu Nacional de Catalunya amb fotografies de Guillem Martínez.
Presentació del llibre 'La Caputxinada. Frares compromesos amb el país i la llibertat', de Clara Fons
Dijous, 3 de març, a les 19 h
Acte obert al públic.
Convent dels Caputxins de Sarrià
Carrer del Cardenal Vives i Tutó, 2
Barcelona

Mig segle després de la Caputxinada, el llibre presenta un punt de vista inèdit: el dels frares del convent de Sarrià que la van viure. Revela també les conseqüències de la seva col·laboració amb la lluita antifranquista: amenaces i coaccions des dels sectors més intransigents de l'Espanya dels seixanta, però també un corrent de solidaritat, fraternitat i obertura a la convulsa societat catalana de mitjans del segle XX.
Propostes  a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Diferents espais, diferents dates i hores.
Divendres, 4 de març
A les 10 h, a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia, el Grup de Recerca sobre l'Època Franquista del Centre d'Estudis sobre les Èpoques franquista i democràtica (CEFID) ha organitzat la jornada 'La Caputxinada i el moviment estudiantil antifranquista'. La jornada comptarà amb la conferència 'El moviment estudiantil: efervescències politicoculturals i ruptura generacional' a càrrec d'Alberto Carrillo Linares, professor d'Història Contemporània a la Universitat de Sevilla, i d'una taula rodona amb dos participants de la Caputxinada, Joan Clavera i Xavier Folch.
Dimarts, 8 de març
A les 13.30 h, obertura de l'exposició 'A 50 anys de la Caputxinada' sobre el moviment estudiantil antifranquista i la constitució del SDEUB al Convent del Caputxins de Sarrià. L'exposició es podrà visitar a la Biblioteca de Ciències Socials de la UAB.
A les 16 h, l'Aula Magna de la Facultat de Dret de la UAB acollirà l'homenatge 'Les dones de la Caputxinada'. Tindrà lloc amb motiu del Dia Internacional de les Dones, i comptarà amb la participació de Teresa Eulàlia Calzada, professora de Magisteri de la Universitat Autònoma de Barcelona i política; Carlota Solé, catedràtica de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i Núria Vidal de Llobatera, biòloga. Totes tres són testimonis de La Capuxtinada.
Dimarts, 15 de març
A les 10 h, a l'Aula Magna de la Facultat de Dret de la UAB, tindrà lloc la taula rodona '50è aniversari de la constitució del SDEUB, La Caputxinada'. Comptarà amb la participació del Pare Joan Botam, Clara Fons, Guillem Martínez i Gregori Garzón. Moderarà la doctora Olga Paz Torres.
Col·loqui Internacional 'Barcelona 60'. Entre la Caputxinada i la Gauche Divine'
Salle des Actes
Université Paris- Sorbonne
1 rues Victor-Cousin
París

L'11 i 12 de març, La Sorbona acollirà un col·loqui amb la participació d'una vintena d'experts que analitzaran el moviment d'esquerres català dels anys 60. Hi participaran, entre d'altres, Romà Gubern (Universitat Autònoma de Barcelona), Carles Santacana (Universitat de Barcelona), Jordi Amat (escriptor), Mònica Güell (Universitat La Sorbona-CRIMIC) i Jean-Paul Aubert (Université de Nice - LIRCES)
Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 6 de març, a les 11 h
Inici: Museu de Gavà, plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. Entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Ruta per l'Hospitalet antifranquista (Collblanc-La Torrassa)
Dissabte, 12 de març, a les 11h
Collblanc-La Torrassa

Punt de sortida: Biblioteca Josep Janés, carrer Doctor Martí i Julià, 33
L'Hospitalet
Inscripcions: de l'1 a l'11 de març
Preu: Activitat gratuïta

Can Riera-Espai de memòria de l'Hospitalet i la Biblioteca Josep Janés han organitzat la ruta "L'Hospitalet antifranquista". Es tracta d'un itinerari a peu de dues hores per Collblanc i La Torrassa.
Aquesta activitat és gratuïta i les places són limitades. Cal inscriure-s'hi prèviament enviant un correu a bibjosepjanes@l-h.cat, trucant al 934 492 886 o presencialment a la Biblioteca Josep Janés. 
Amunt

::Exposicions

Voluntariat per la pau, memòria i presen
Fins al 9 de març
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure

El Memorial Democràtic acull, fins al 9 de març, l'exposició "Voluntariat per la pau, memòria i present". Aquesta mostra explica, amb fotografies i textos, la historia del Servei Civil Internacional (SCI) des de la seva fundació, el 1920, en el context postbèl·lic de la I Guerra Mundial fins als nostres dies.
L'exposició ha estat produïda pel Servei Civil Internacional de Catalunya.
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
Museo Chalet di Villa Faraggiana (Mena)
Fins a desembre de 2016, diverses ciutats 

'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes' és una exposició produïda pel Memorial Democràtic.
Amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, la mostra itinerarà per Itàlia fins a desembre de 2016. En concret, l'exposició es podrà visitar a Mena, Sestri Levante, Bergamo, Sesto Calente, Rovato, Bolònia, Gènova, Savona, Venècia, Mòdena, Lugano, Brèscia, Milà i Torí.
L'exposició recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
'Pau Casals i el compromís amb la pau' a la seu del Memorial Democràtic
Fins a l'1 d'abril
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure

L'exposició, produïda pel Memorial Democràtic amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Fundació Pau Casals, vol revalorar tota l'activitat solidària i en pro del salvament de vides que féu el cèlebre músic del Vendrell. A través de fotografies, objectes i records vol posar en relleu una de les facetes més destacades i inèdites del compositor i músic català, el seu anhel de pau i harmonia entre els éssers humans del món.
Amunt

::Premis

19a edició del Premi Romà Planas i Miró de memorials populars
Oberta la convocatòria de la 19a edició del Premi Romà Planas i Miró. El termini de presentació de les obres és el 31 de maig del 2016.
Totes les persones que vulguin demanar informació per participar-hi poden fer-ho trucant al 938 422 016 extensió 2 o al correu electrònic: arxiumemoria@laroca.cat.
Arx¡u de la Memòria Popular
Amunt

::Publicacions

Temps i espais de memòria. Nº 03
La revista digital 'Temps i espais de memòria' és una publicació anual editada pel Memorial Democràtic.
Aquesta publicació divulgativa vol apropar la reflexió acadèmica i memorial a la ciutadania de la mà dels seus protagonistes i dels millors especialistes.
La tercera edició ja està disponible al web del Memorial Democràtic. Hi trobaràs articles de Felipe Gómez, Irene Sánchez, José Manuel Rúa Fernández i Xavier Boltaina, entre altres experts, així com conferències i ressenyes bibliogràfiques.
Per rebre la revista, només has de fer la subscripció (de forma gratuïta). Rebràs els propers números a la teva adreça de correu electrònic.
Presentació del llibre 'La Legión Cóndor. Atlas de la Guerra Civil Española'
Dijous, 31 de març a les 19.30 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

Aquest atles descriu amb precisió els atacs de la Legió Còndor, una força d'intervenció majoritàriament aèria que Hitler va enviar a Espanya per lluitar a la Guerra Civil. Els mapes són inèdits i ofereixen una interessant aproximació al conflicte des de la cartografia. Compten amb una introducció històrica, comentaris detallats i cronologies.
El llibre, publicat per Edicions Dau, és el tercer volum de l'Atlas de la Guerra Civil Española. La presentació anirà a càrrec de Jordi Barra, autor i cartògraf del llibre; Ton Barnils, editor del llibre; l'historiador Josep Lluís Martín Ramos, responsable de la introducció del llibre, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
Amunt

::MUME

'Vencedors i vençuts'
Fins al 24 d'abril
MUME
Major, 43
La Jonquera
Exposició temporal gratuïta
Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h 

Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. Així es va iniciar la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.
La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, està dividida en 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades".
Sortida cultural
Dissabte, 5 de març
Mina Canta de la Vajol i a diversos espais d'Argelers
Sortida des del Museu d'Història de Girona, a les 8.20 h

El Museu d'Història de Girona ha organitzat, amb la col·laboració del Museu Memorial de l'Exili (MUME), una sortida cultural amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la guerra. Tindrà lloc dissabte 5 de març de 2016. Els participants visitaran la Mina Canta de la Vajol i diversos espais d'Argelers.
Preu: 30 euros / 25 euros socis del Club Girona Cultura i socis de l'Associació d'Amics del MUME  (inclou els desplaçaments amb autocar i el dinar).
Exposició 'La Jonquera, porta de l'exili'
Fins al 26 de juny
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

Al voltant de la meitat del gairebé mig milió de refugiats -població civil i militars de l'Exèrcit republicà- que van creuar la frontera el febrer de 1939 van passar per La Jonquera i El Portús.
Un cop travessada la frontera, els refugiats van ser, d'una banda, dispersats i acollits en diversos departaments francesos; de l'altra, en un nombre molt important, van ser reclosos en camps de concentració.
L'exposició consta de 15 panells informatius, una vitrina amb objectes i documents i un audiovisual amb una selecció de testimonis orals sobre l'exili i el pas de frontera de la Jonquera.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 27 de març
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
Instal·lació de Rafael Segovia-Winglet 'El tiempo se acaba'
Fins al 5 de juny
Espai Hall del MUME
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

L'artista Rafael Segovia Winglet continua amb la seva investigació centrada en la memòria de l'exili republicà a partir del seu propi àlbum familiar. L'articulació de pintura, documents d'arxiu, objectes i fotografia d'època genera un relat enriquidor. La transposició del temps històric i del temps de la memòria familiar en un temps plàstic permet que l'espectador s'aproximi de manera poètica a la Guerra Civil i a l'exili republicà.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X