dimecres, 20 d’abril del 2016

Comencen les extraccions gratuïtes d'ADN a La Garriga per trobar desapareguts de la Guerra Civil.


http://www.mon.cat/cat/notices/2016/04/comencen_les_extraccions_gratuites_d_adn_a_la_garriga_per_trobar_familiars_desapareguts_de_la_guerra_162694.php


L'Ajuntament de La Garriga és el primer de Catalunya que finança l'anàlisi
Salut Miró, amb un germanastre desaparegut durant la Guerra Civil, en el moment de l'extracció de sang a l'Ajuntament de La Garriga
Salut Miró, amb un germanastre desaparegut durant la Guerra Civil, en el moment de l'extracció de sang a l'Ajuntament de La Garriga   |   ACN
Un total de cinc famílies de La Garriga (Vallès Oriental) s'han acollit a les extraccions gratuïtes d'ADN per trobar familiars desapareguts durant la Guerra Civil. L'Ajuntament de La Garriga és el primer de Catalunya que finança aquesta anàlisi, que té un cost de 150 euros. Les mostres van a parar al Banc d'ADN de la Universitat de Barcelona. L'objectiu és anar creuant les dades amb les restes que es trobin de les fosses comunes. Familiars i responsables del Banc reclamen a la Generalitat que les fosses s'obrin el més aviat possible. El Banc disposa actualment de mostres de gairebé 90 famílies d'arreu de Catalunya. L'alcaldessa de La Garriga ha explicat que "hi ha més famílies interessades".

La Montserrat Ferrandis és una de les veïnes de La Garriga que han donat sang per extreure el seu ADN. El seu pare, en Ramon Ferrandis, va marxar del poble l'agost del 36 i ja no en van saber res més. Era farmacèutic i formava part d'una agrupació catòlica anomenada La 'Liga de la perseverancia'. El seu nét, que també es diu Ramon Ferrandis, afegeix que l'home va marxar quan va veure que companys de la Liga havien estat assassinats.

En Miquel Rovira, de gairebé 80 anys, busca el seu pare, que va desaparèixer al front a Vallfogona de Balaguer. L'ultima noticia que en té d'ell és una carta del març del 38, en què li deia a la seva esposa que estava bé i que donés records als companys de la fàbrica. La Salut Miró busca el seu germanastre, en Francesc Guardiola, desaparegut a la Batalla de l'Ebre. En Ramon Villanova busca el seu pare, en Ramon Villanova, desaparegut al bombardeig de Vic.
L'alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, ha explicat que de moment hi ha cinc famílies que s'han acollit a les extraccions d'ADN, però que n'hi ha d'altres d'interessades. La responsable del Banc d'ADN, Carme Barrot, valora molt positivament que l'Ajuntament pagui l'anàlisi perquè "no totes les famílies ho poden costejar". Cada anàlisi té un cost de 150 euros. Barrot avisa que l'ADN extret s'haurà de creuar després amb les dades de les restes que es trobin a les fosses comunes, per així identificar i trobar els familiars.
Barrot ha explicat que "les fosses no s'estan obrint" i en aquest sentit ha reclamat que s'enllesteixi el protocol d'obertura de fosses. "El que s'hauria de fer es començar a obrir fosses i recuperar els morts de l'època per creuar les dades", afegeix en Ramon Ferrandis, nét d'un desaparegut.