dijous, 8 de setembre del 2016

86 Butlletí Memòria Democràtica Memorial Democràtic



 86
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Dimecres, 07 de setembre de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors
Memorial Democràtic

Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

  • Memorial Democràtic
  • Museu Memorial de l'Exili
  • http://www.batallaebre.org/
  • https://www.facebook.com/memorialcat
  • twitter.com/memorialcat
  • 'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

VII Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2016
30 de setembre, 1 i 2 d'octubre
Facultat de Lletres de la Universitat de Girona
Plaça Josep Ferrater i Móra, 1
Girona
Centre Cívic Ca l'Herrero
Méndez Núñez, s/n
Portbou
Activitat gratuïta
Enguany el col·loqui plantejarà un recorregut històric i cultural sobre les diverses conjuntures que van propiciar i que estan propiciant la proliferació de conflictes civils, fent especial èmfasi en la Guerra Civil. També s'abordaran les causes i conseqüències dels conflictes civils actuals i la transmissió i la representació visual d'aquestes violències. Un altre eix del col·loqui serà la discussió sobre la consecució de la pau mitjançant el desenvolupament i l'arrelament de polítiques de pau i de resolució de conflictes.
Ha estat organitzat per la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona i el Museu Memorial de l'Exili amb la col·laboració del Memorial Democràtic, l'Institut Català Internacional per la Pau i l'Observatori Europeu de Memòries de la Universitat de Barcelona.
Participa a la cursa Lluís Companys!
Dissabte, 1 d'octubre, a les 9 h (caminada) i a les 9.30 h (cursa)
Plaça de Nèmesi Ponsatí, 1
Barcelona
Preu: entre 7 i 9 euros
Inscripcions: www.cursacompanys.cat
La Cursa Lluís Companys és un circuit de 8 quilòmetres que comença i acaba a l'estadi Lluís Companys. El termini d'inscripció ja és obert i finalitzarà el 28 de setembre.
La cursa està organitzada per la Fundació Alternativa i té el suport del Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona. Forma part dels actes commemoratius amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil.
Amunt

::Audiovisuals

Exiliats d'ahir i d'avui. Diàleg entre Roser Rosés i Mohamed Bitari
75 anys i milers de quilòmetres de distància separen aquestes dues històries d'exili. Tenen molt en comú: la pèrdua, la identitat, la separació de la família o la incertesa per al futur. La Roser, de 90 anys, i en Mohamed, de 26, parlen sobre les seves vivències en una trobada organitzada pel Memorial Democràtic i el pla "Barcelona, ciutat refugi" de l'Ajuntament de Barcelona. La conversa entre tots dos ha tingut lloc amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil. Aquest diàleg ens ajuda a comprendre el present sense oblidar un passat no tan llunyà.
Roser Rosés fou evacuada a la Unió Soviètica durant la Guerra Civil. Tenia només 9 anys, i no retornà a Catalunya fins el 1947. Amb 90 anys ha decidit publicar les seves memòries a "Trenes Tallades. Record d'una "nena de Rússia" (Edicions Cal·lígraf).
Mohamed Bitari va nèixer en el camp de refugiats palestins de Yarmouk (Síria). A causa dels seus articles periodístics denunciant el règim d'Al-Assad a Síria, va ser detingut i amenaçat de mort pels serveis secrets sirians. Va marxar del seu país el 2013 i actualment viu a Sabadell.
Presentació del documental 'Menazka' (La cassola)
Divendres, 23 de setembre
Filmoteca de Catalunya - Sala Laya
Plaça de Salvador Seguí, 1
Barcelona
La 18a edició del Festival de Cinema Jueu de Barcelona (FCJB) tindrà lloc del 20 de setembre a l'1 d'octubre a la Filmoteca de Catalunya.
El 23 de setembre es presentarà Menazka (La cassola). El documental proposa un recorregut pels records d'Isaac Borojovich, supervivent del camp d'extermini nazi de Bergen Belsen. Coincidint amb la celebració dels 70 anys de l'alliberament del camp,Camino, una adolescent catalana, va acompanyar a l'Isaac en la seva tornada al camp descobrir i entendre què va passar allà.
L'ha dirigit David Serrano, doctor en Filologia catalana expert en literatura concentracionària, amb guió d'Anibal Salazar i del mateix director. Tant a la taula de presentació del documental com al debat posterior a la projecció, hi participaran el protagonista del film, Isaac Borojovich; el director, David Serrano;  el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, i el director adjunt de la Filmoteca de Catalunya, Octavi Martí.
Projecció de 'Los niños de Rusia'
Dimecres, 14 de setembre, a les 18:30 h
Filmoteca de Catalunya - Sala Laya
Plaça Salvador Seguí, 1
Barcelona
Entrada individual: 4 €
Entrada reduïda: 3 €
L'Arxiu Nacional de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya han organitzat, amb la col·laboració del Memorial Democràtic, la projecció del documental Los niños de Rusia, de Jaime Camino. Tindrà lloc dimecres 14 de setembre, a la Filmoteca de Catalunya.
Després de la projecció, es farà una taula rodona amb Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic; Esteve Riambau, crític cinematogràfic i realitzador, i dos "nens de Rússia".
Aquesta sessió complementa l'exposició «Els "Niños de la Guerra" expliquen la seva vida, expliquen la teva història», que es pot visitar a la seu del Memorial Democràtic fins al 18 de setembre.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

VI Diada Commemorativa de la Creació del Camp d'Aviació de la Sénia
Dissabte, 17 de setembre, a les 10 h
Camp d'Aviació de la Sénia
Partida dels Plans, ctra. de la Sénia-Ulldecona (TV-3319)

La Sènia
Durant la Guerra Civil el Govern de la República va planejar la construcció d'una sèrie d'aeròdroms militars a Catalunya. Un dels més importants fou el camp d'aviació de la Sénia. Construït l'any 1937, es tracta d'un espai històric i patrimonial parcialment conservat i vinculat a la memòria recent de la població.
L'acte està inclòs dins la programació del 80 Aniversari de la Guerra Civil.
La XV Brigada Internacional. Els últims dies a l'Ebre
Dissabte, 24 de setembre, a les 10 h
Estació d'autobusos. Av. Catalunya, 41
Gandesa
Les Brigades Internacionals van ser unitats militars formades per voluntaris estrangers que lluitaren a la guerra civil servint a l'exercit de la II República. Al setembre de 1938 el President de la República va anunciar la retirada de les tropes estrangeres.
Amb motiu del 78 aniversari de la seva retirada, l'associació Lo riu i la Universitat de Barcelona, han organitzat un acte en memòria als  brigadistes que lluitaren en contra el feixisme.
Memòria dels moviments LGTBI durant la dictadura franquista
Dimecres, 28 de setembre, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
El Memorial Democràtic ha organitzat un homenatge a les persones i col·lectius LGTBI represaliades durant el franquisme.
Hi participaran Fernando Olmeda, periodista, assessor de comunicació, professional de televisió i escriptor, i Armand de Fluvià, genealogista i heraldista, pioner del moviment LGTBI durant els últims anys de la dictadura i la transició. Creu de Sant Jordi l'any 2000.
La presentació anirà a càrrec de Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic.
L'acte té lloc amb motiu del 2n aniversari de l'aprovació de la llei antihomofòbia (Llei 11/2014).
Amunt

::Conferències i jornades

'Refugiats d'ahir i d'avui, un drama actual'
Del 16 de setembre al 16 d'octubre
Diversos espais
Figueres
El Casino Menestral Figuerenc i l'Arxiu Col·lecció Lluís Benejam han organitzat, del 16 de setembre al 16 d'octubre, amb la col·laboració d'una trentena d'entitats, el cicle d'activitats "Refugiats d'ahir i d'avui, un drama actual". Es tracta d'un ampli ventall de propostes que inclouen exposicions, projeccions, xerrades i sortides al voltant de l'exili de 1939 i dels exilis d'avui dia.
Simposi 'A 80 anys del cop d'Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i la Guerra Civil (1936-1939)'
1, 2 i 3 de desembre de 2016
Institut d'Estudis Catalans
Carme, 47
Barcelona
Una vintena d'historiadors participaran al simposi "A 80 anys del cop d'Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i la Guerra Civil (1936-1939)", que tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 de desembre a l'Institut d'Estudis Catalans.
Aquest simposi té per objecte analitzar, a la llum dels més recents i innovadors treballs de recerca, l'acció política i econòmica de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil des de diferents angles. Ha estat organitzat per la Generalitat de Catalunya (Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència), el Centre d'Història Contemporània de Catalunya i la Societat Catalana d'Estudis Històrics, amb la col·laboració del Memorial Democràtic.
Es lliurarà certificat d'assistència als inscrits que ho sol·licitin i que acreditin una assistència continuada a les sessions del simposi.
D'altra banda, a més de les comunicacions que han estat encarregades per l'organització, resta obert un període de recepció de comunicacions lliures sobre qüestions relacionades amb l'actuació de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil.
El títol de les comunicacions, així com un resum de no més de 20 línies, hauran de ser enviades a la secretaria del simposi (sceh@iec.cat) abans del 31 d'octubre de 2016.
Amunt

::Espais de memòria

Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) al juliol
Al setembre, el MUME proposa visitar les exposicions "Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència", que es podrà veure fins al 2 d'octubre, i "Àlvar d'Orriols. Les fogueres del Pertús. Il·lustracions d'un exili",  fins al 4 de setembre. El museu acull també  la instal·lació del projecte de l'artista Domènec "Arquitectura espanyola 1939-1975", que tancarà les portes el 31 de desembre.
D'altra banda, com cada darrer diumenge de mes, el MUME ofereix una visita guiada gratuïta el 31 de juliol i el 28 d'agost, a les 11 h (cal reservar prèviament per telèfon o bé per correu electrònic al 972 55 65 33 / info@museuexili.cat).
Amunt

::Exposicions

Exposició 'Niños de la guerra'
Fins al 18 de setembre 
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
BarcelonaHorari: de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
La nova exposició a la seu del Memorial Democràtic narra les vicissituds dels 2.895 nens i nenes d'Espanya que, entre el març de 1937 i el novembre de 1938, van ser evacuats cap a la Unió Soviètica per protegir-los de la Guerra Civil espanyola. Al país d'acollida, van viure la Guerra Mundial i no van poder retornar a Espanya fins a la dècada de 1950.
L'enfocament de la mostra és vivencial: mostra els records a partir dels testimonis dels protagonistes, ja sigui amb relats autobiogràfics o amb els dels mestres que els van atendre. També es posa a disposició dels visitants cartes, fotografies i dibuixos. 
'Franco, neutral?'
Fins al 28 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres (laborables), de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure
Va ser neutral l'Espanya franquista durant la Segona Mundial? Sens dubte, la creença que, gràcies a Franco, Espanya no va entrar en guerra encara és molt estesa. Però la historiografia ha demostrat que aquesta neutralitat, de fet, no va existir mai.
La nova exposició a la seu del Memorial Democràtic ens proposa que reflexionem sobre la suposada neutralitat del règim franquista a través d'imatges, mapes i llibres i publicacions de l'època. 
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
Fins a desembre de 2016, diverses ciutats 
'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes' és una exposició produïda pel Memorial Democràtic.
Amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, la mostra itinerarà per Itàlia fins a desembre de 2016. En concret, l'exposició es podrà visitar a Dongo fins al 17 de juliol. Properament es podrà veure a Brescia, Milà, Torí i quinze ciutats més del país.
L'exposició recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Amunt

::Publicacions

'Trencar el silenci. Records ocults de les famílies'
Dimecres 21 de setembre, a les 18.30 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Aquest llibre és una recopilació de testimonis i aprofundeix en les conseqüències i els estralls de la revolta militar del 36. Recull els records de les famílies, dels desapareguts i dels exiliats. És un homenatge a la memòria dels perdedors, de la gent anònima, dels qui preservaren un llarg i continuat silenci.
La presentació anirà a càrrec de Joan Serrallonga, catedràtic Història Contemporània UAB, Josep Ricou, director d'Hacer editorial i del director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas.