dissabte, 5 de novembre del 2016

88 Butlletí Memòria Democràtica Memorial Democràtic





Memorial Democràtic
Divendres, 04 de novembre de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors
Memorial Democràtic

Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

  • Memorial Democràtic
  • Museu Memorial de l'Exili
  • http://www.batallaebre.org/
  • https://www.facebook.com/memorialcat
  • twitter.com/memorialcat
  • 'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Jornada 'Memòries comparades: experiències d'Amèrica Llatina i Catalunya'
Dijous, 10 de novembre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
La jornada té com a objectiu posar en comú les polítiques públiques de memòria a Amèrica Llatina, concretament a El Salvador, Colòmbia, Guatemala, i Catalunya, per tal de donar-les a conèixer a la ciutadania. Com en el cas de Catalunya, els països que hi participen han patit o pateixen les conseqüències d'un conflicte armat que ha enfrontat la societat.
Se centrarà en dos aspectes fonamentals en la recuperació de la memòria històrica: el rol dels arxius en la recuperació de la memòria històrica, i com treballar amb la població civil des dels drets humans per tal d'aconseguir reparar moral i materialment les víctimes.
La jornada és gratuïta i oberta al públic. L'aforament és limitat. Es requereix de confirmació prèvia d'assistència (memorialdemocratic@gencat.cat o tel. 936 347 377).
La presentació de la jornada anirà a càrrec del conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. L'acompanyaran Diana Rocío Celis Mora, consolessa general del Consolat de Colòmbia a Barcelona, i Francisco Altschul, cònsol general del Consolat d'El Salvador a Barcelona.
Homenatge al Camp de la Bota
Diumenge, 27 de novembre, a les 12 h
Monument FraternitatFòrum de les Cultures
Barcelona
Entre 1939 i 1952, la dictadura franquista executà a Barcelona prop de 1.717 persones. La majoria d'elles foren afusellades al Camp de la Bota, on actualment s'hi troben les instal·lacions del Fòrum de les Cultures.
El Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona han organitzat, amb la col·laboració de l'Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya, un homenatge en record de les víctimes republicanes afusellades en aquest indret.
Amunt

::Conferències i jornades

Simposi 'A 80 anys del cop d'Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i la Guerra Civil (1936-1939)'
1, 2 i 3 de desembre
Institut d'Estudis Catalans
Carme, 47
Barcelona
Una vintena d'historiadors participaran al simposi "A 80 anys del cop d'Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i la Guerra Civil (1936-1939)", que tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 de desembre a l'Institut d'Estudis Catalans.
Aquest simposi té per objecte analitzar, a la llum dels més recents i innovadors treballs de recerca, l'acció política i econòmica de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil des de diferents angles. Ha estat organitzat per la Generalitat de Catalunya (Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència), el Centre d'Història Contemporània de Catalunya i la Societat Catalana d'Estudis Històrics, amb la col·laboració del Memorial Democràtic.
Es lliurarà certificat d'assistència als inscrits que ho sol·licitin i que acreditin una assistència continuada a les sessions del simposi.
Amunt

::Espais de memòria

European Sites of Conscience Network
En el moment actual, els països europeus es veuen obligats a afrontar una sèrie de reptes específics, com ara les migracions o la xenofòbia. En busca d'un espai comú per a la promoció de la tolerància, els membres europeus de la International Coalition of Sites of Conscience s'han unit per crear una entitat europea amb el nom d'European Sites of Conscience Network.
Aquest grup del qual n'és membre el Memorial Democràtic es va fundar el 25 de novembre, 2015 a Anvers, Bèlgica, i es va fer públic el 17 de febrer, 2016 amb un anunci publicat a The Belgian Monitor. El grup es va presentar formalment a la trobada anual de la International Coalition of Sites of Conscience que va tenir lloc a del 18 al 21 d'octubre d'enguany al Memorial Democràtic.
L'organització té per objectiu connectar museus d'història, memorials i d'altres espais de memòria a Europa que enllacin passat i present, i de treballar-hi conjuntament per promoure un món més just i humà. Aprofitant les lliçons de la història, el grup s'esforça per ajudar els llocs de consciència a crear projectes locals que promoguin l'empatia, el compromís cívic i un coneixement més profund de les conseqüències de la injustícia. A més a més, l'entitat promourà una metodologia i unes bones pràctiques comunes a Europa.
Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) al juliol
El MUME proposa visitar al novembre l'exposició "De Badostáin a Berlín Oriental. Història i compromís de les germanes Úriz", que es podrà veure fins al 5 de febrer de 2017, i la instal·lació del projecte de l'artista Domènec "Arquitectura espanyola 1939-1975", a l'espai Art i memòria, oberta fins al 31 de desembre.
D'altra bandaimecres, 16 de novembre, es presentarà el documental Palabras de Mamita (2015), sobre una mestra republicana exiliada amb arrels a Garrigàs.
El 19 de novembre està prevista una ruta literària al Mas Perxés d'Agullana, amb la participació de Jordi Font (MUME), Enric Pujol (UAB), Maria Campillo (UAB) i Francesc Vilanova (UAB).
D'altra banda, com cada darrer diumenge de mes, el MUME ofereix una visita guiada gratuïta el 27 de novembre, a les 11 h (cal reservar prèviament per telèfon o bé per correu electrònic al 972 55 65 33 / info@museuexili.cat).
Fem memòria a l'Hospitalet
Exposició "Fugint de l'holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial"
Del 9 de novembre al 18 de desembre
Inauguració: dimecres, 9 de novembre, a les 19.30 h
Museu de l'Hospitalet-L'Harmonia. Espai d'Art
Pl. Josep Bordonau i Balaguer, 6
L'Hospitalet de Llobregat
La mostra recupera la història desconeguda de milers jueus i jueves que escaparen de la política d'extermini duta a terme pel nazisme travessant el Pirineu; alguns ho aconseguiren, d'altres s'hi deixaren la vida. Ho fa a partir de la història de vida d'alguns dels seus protagonistes.
Xerrada "Walter Benjamin, en anónimo y en femenino", xerrada a càrrec de Rosa Sala RoseDijous, 24 de novembre, a les 19 h
Can Riera, Espai de Memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat
Rosa Sala Rose és l'autora del llibre La penúltima frontera. Fugitivos del nazismo en España. Va reconstruir la història de vint-i-tres persones com la Jenny Kehr, que en tractar de fugir del nazisme pels Pirineus va acabar en presons i camps de concentració espanyols.
És també coautora amb Plàcid Garcia-Planas d'El marqués y la esvástica. César González-Ruano y los judíos en el París ocupado, una investigació que revela part de l'univers obscur de les xarxes d'evasió que van prosperar al voltant dels jueus que fugien de la barbàrie.
Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 6 de novembre, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà 
Plaça de Dolors Clua, 13
GavàPreu: 4 €. Entrada reduïda: 2,50 €
Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

::Exposicions

Montserrat Roig, cronista d'un temps i d'un país
Del 9 de novembre al 31 de gener
Inauguració: dimecres, 9 de novembre, a les 18 hores
Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10
Barcelona
Horari: de dilluns a dijous de 9 a 14 h i de 15 a 19 h; divendres de 9 a 14 h
El Memorial Memorial Democràtic i l'Associació de Dones Periodistes han organitzat una exposició amb fotografies de Pilar Aymerich dedicada a la figura de Montserrat Roig.
L'exposició ofereix una mirada de la trajectòria de la periodista i escriptora 25 anys després de la seva mort. La mostra posa especial atenció en la seva tasca de recuperar la memòria dels republicans deportats als camps nazis.
L'acte inaugural comptarà amb la participació del director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, i de la doctora en Filologia Catalana i professora de la Universitat d'Alacant, M. Àngels Francés Díez, que pronunciarà la conferència "Montserrat Roig: cultura i revolució?".
Del 14 al 25 de novembre
La Quadra sala cultural
Masia de Can Rahull, espai cultural i juvenil
Empordà, 30 
Santa Maria de Palautordera
Horari: dilluns i divendres de 10 a 13 h; dimarts, dimecres i dijous de 17 a 20 h
'Vencedors i vençuts' és una exposició produïda pel Memorial Democràtic que explica el franquisme al nostre país i com va dividir la societat. Consta de 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades".
L'exposició arriba a Santa Maria de Palautordera en el marc de les "VIII Jornades de la importància de la memòria. Camps de concentració franquistes: concentració o extermini?", que tindran lloc els dies 19 i 20 de novembre al municipi. El 19 de novembre, a les 18.30 hores, la historiadora Montserrat Garriga oferirà una visita guiada a la mostra.
'Records Desplaçats'
Fins al 31 de gener de 2017
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
No és tan llunyana l'època en què els nostres avis i pares buscaven refugi de la guerra o emigraven a Barcelona a la recerca d'una vida millor. "Records desplaçats" enllaça algunes de les primeres imatges que, en el seu moment i fins ara mateix, van servir per encunyar la icona del refugiat/emigrant en el context de la Barcelona de la Guerra Civil i de la postguerra.
Ricard Martínez es basa en imatges de fotògrafs coneguts i desconeguts per elaborar una instal·lació de reproduccions de gran format. Per realitzar aquest projecte s'empra la tècnica de la refotografia, un gènere meticulós que consisteix a tornar a fotografiar des del mateix lloc una escena prèviament enregistrada.
L'exposició és una producció d'EGM per a DOCfield> 16 i ha estat organitzada per Arqueologia del Punt de Vista i el Memorial Memorial Democràtic.
'Franco, neutral?'
Fins al 13 de gener de 2017
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres (laborables), de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure
Va ser neutral l'Espanya franquista durant la Segona Mundial? Sens dubte, la creença que, gràcies a Franco, Espanya no va entrar en guerra encara és molt estesa. Però la historiografia ha demostrat que aquesta neutralitat, de fet, no va existir mai.
Aquesta exposició ens proposa que reflexionem sobre la suposada neutralitat del règim franquista a través d'imatges, mapes i llibres i publicacions de l'època. 
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
Fins a desembre de 2016, diverses ciutats 
'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes' és una exposició produïda pel Memorial Democràtic.
Amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, la mostra itinera per Itàlia aquest any i continuarà el seu recorregut al 2017. Properament es podrà veure a Verona, Milà, Torí i tretze ciutats més del país.
L'exposició recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Amunt

::Formació

Curs per a professors 'Primers mesos de la Guerra Civil Espanyola'
En el marc de la commemoració del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil espanyola, el Memorial Democràtic i el Departament d'Ensenyament han organitzat un curs de 20 hores per oferir al professorat de secundària recursos a l'hora d'explicar a les aules com va ser la Guerra Civil en els seus inicis.
Totes les ponències tenen una orientació pràctica encaminada a dotar els docents de metodologies i recursos per treballar aquest tema, així com també oferir propostes per desenvolupar els treballs de recerca. Sense oblidar la dimensió històrica de les competències com la causalitat històrica o la interpretació del passat a través de les fonts.
El curs es durà a terme en cinc sessions. La primera, el 9 de novembre, tindrà lloc a l'Arxiu del Pavelló de la República. Les dues següents, els dies 16 i 23 de novembre, seran al Memorial Democràtic. La quarta, el 30 de novembre, els participants es trobaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya. La cinquena sessió es farà en línia.
Els professors que assisteixin a un mínim del 80% del curs i presentin una proposta d'activitat didàctica obtindran un certificat d'assistència atorgat pel Departament d'Ensenyament.
Més informació i inscripcions: memorialdemocratic@gencat.cat.
Amunt

::Premis

V Mostra de Curtmetratges per la Identitat
La mostra tindrà lloc a Barcelona el 30 de novembre i l'1 i el 2 de desembre de 2016, i projectarà curtmetratges al voltant del robatori de la identitat.
Es projectaran als cinemes Girona (Girona, 175. Barcelona)
Amunt

::Publicacions

Pere Català i Pic
Dimecres, 16 de novembre, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Rafael Dalmau Editor ha publicat Pere Català i Pic. Fotografia, publicitat, avantguarda i literatura (1889-1971). El llibre es presentarà al Memorial Democràtic dimecres, 16 de novembre. Anirà a càrrec de doctor en Història Contemporània i tècnic del Memorial Democràtic, Josep Lluís Martín Berbois; l'editor de Rafael Dalmau Editor, Rafael Català; l'autor, Pablo Giori, i l'historiador i crític d'art, Daniel Venteo.
La trajectòria de Pere Català i Pic, un dels exponents més importants de la fotografia catalana, ens permet explicar la quotidianitat de l'ofici i alhora seguir de primera mà la història de Catalunya des de la perspectiva d'un intel·lectual autodidacte.
Presentació de la revista 'Luchas y resistencias de los republicanos españoles después de 1939 en Francia y en España'
Dissabte, 12 de novembre, a les 18.30 h
Patronat Cultural i Recreatiu de Cornellà de Llobregat
Mossèn Jacint Verdaguer, 52
Cornellà de Llobregat
"Luchas y resistencias de los republicanos españoles después de 1939 en Francia y en España" és el darrer número de la revista Memoria antifranquista del Baix Llobregat, editada per l'Associació per a la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat.
La presentació de la publicació tindrà lloc dissabte, 12 de novembre, al Patronat Cultural i Recreatiu de Cornellà de Llobregat. Hi participaran la directora de la revista, Agustina Merino, i l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón. El professor honorari de la universitat de Toulouse, Henri Farreny, nét i fill d'exiliats espanyols a França, oferirà una conferència, i la cantautora i guitarrista Lucía Sócam interpretarà temes de la Guerra Civil.