dijous, 1 de juny del 2017

# 95 Butlletí Memòria Democràtica Memorial Democràtic




Memorial Democràtic
Dimecres, 31 de maig de 2017Imprimeix | Butlletins anteriors
Memorial Democràtic

Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

  • Memorial Democràtic
  • https://www.facebook.com/memorialcat
  • twitter.com/memorialcat
  • 'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Presentació del Programa d'Identificació Genètica de Desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista a Barcelona
Dijous, 8 de juny, a les 19.30 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Aquesta iniciativa, impulsada pel Govern de Catalunya, té com a objectiu constituir una base de dades amb els perfils genètics dels familiars dels desapareguts; una base de dades amb els perfils genètics de les restes òssies exhumades, i establir les relacions de parentiu i determinar identificacions personals de les restes.
Hi participaran Carme Garcia i Suàrez, directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament; Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic; Jordi Medallo, director de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya; Eduardo Tizzano, director del Laboratori de Genètica de l'Hospital Universitari Vall d'Ebron; Queralt Solé, historiadora i professora de la Universitat de Barcelona; Lara Sedó, secretària de l'Associació del Banc d'ADN de familiars de desapareguts a la Guerra Civil, i Josep Campos Avillar, familiar de dues persones desaparegudes.
Lliurament del Premi de Recerca en Memòria Democràtica
Dimarts, 27 de juny, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Entrada lliure
Es tracta d'un premi anual atorgat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament. Distingeix treballs de recerca d'estudiants de batxillerat al voltant del foment de la memòria democràtica, entre els anys 1931 i 1980, als països catalans. Consta d'un primer premi dotat amb 1.000 euros així com la publicació del treball i de dues mencions especials, de 500 euros cadascuna, a treballs finalistes que destaquin pel seu interès i qualitat.
Amunt

::Audiovisuals i espectacles

'Mauthausen 2030'
Dijous, 1 de juny, a les 19 h
Museu d'Història de Catalunya

Plaça de Pau Vila, 3
BarcelonaAccés lliure
El documental parteix de l'experiència de tres supervivents catalans del camp nazi a Àustria. L'audiovisual ens fa reflexionar sobre la pervivència de la memòria d'aquells fets quan els testimonis ja no hi siguin. Historiadors, filòsofs, polítics i activistes donen el seu punt de vista des de la perspectiva de com serà aquest record l'any 2030.
La projecció ha estat organitzada per Principal films 2, Lastcrit i l'Amical de Mauthausen i altres camps, amb la col·laboració del Memorial Democràtic i del Museu d'Història de Catalunya.
Amunt

::Conferències i jornades

Trobada sobre patrimoni documental
Dilluns, 26 de juny
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
(Jornada de treball interna)
El Memorial Democràtic i la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni han organitzat una jornada per tal de treballar sobre el patrimoni documental. L'objectiu és posar en comú línies de col·laboració per a la difusió de patrimoni relacionat amb la recuperació de la memòria democràtica.
Jornada
Dimecres, 28 de juny, de 08.30 a 15.00 h
Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE)
Av. de les Drassanes, 10
Barcelona
El Memorial Democràtic, el Departament d'Ensenyament i el Grup de treball d'Ensenyament i el Memorial Democràtic organitzen la "Jornada d'experiències didàctiques de Memòria Històrica".

La jornada s'adreça a professorat, mestres i educadors interessats en temes de la didàctica en memòria. L'objectiu és doble. D'una banda, es vol incentivar el treball en xarxa de centres educatius que treballin aquests temes i, de l'altra, es vol donar a conèixer eines, recursos i metodologies, i compartir-les en grup.
L'assistència és lliure i no cal confirmació prèvia. Per presentar experiències educatives, poseu-vos en contacte amb Gemma Simon (gsimon@gencat.cat).
Amunt

::Espais de memòria

Constitució de l'Espai de Memòria i dels Valors Democràtics de Terrassa
Dimecres, 7 de juny, a les 18 h
Arxiu Històric de Terrassa-Arxiu Comarcal del Vallès Occidental
Carrer de Baldrich, 268
Terrassa
L'Espai de Memòria i dels Valors Democràtics de Terrassa és una plataforma que reivindica la importància de la lluita democràtica que va fer la ciutat. Terrassa va ser coneguda com a Terrassa la roja i un important referent de la resistència a la dictadura franquista. L'objectiu d'aquesta iniciativa és fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica. I fer-ho des del reconeixement i la difusió de la lluita contra la dictadura i la defensa de la democràcia.
Durant l'acte de constitució d'aquest espai s'inaugurarà l'exposició "Resistents i deportades, la història de la resistència i la deportació femenina", produïda per l'Amical de Mauthausen.
Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) a l'abril
El MUME proposa visitar l'exposició temporal Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer, que es podrà veure fins al 2 de juliol de 2017.
A l'espai "Art i Memòria. Propostes artístiques contemporànies" es podrà veure, des del 10 de juny, la instal·lació Machettes, de l'artista Eduardo Gómez Ballesteros. Es tracta del vídeo d'un projecte més ampli de l'artista, Genocide project.
Una altra proposta és la instal·lació artística La Maleta dels insomnis, de Miquel Ruiz, a l'Espai-Hall del MUME, fins al 18 de juny.
Durant tot el mes de juny es poden enviar també propostes per optar al Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, 2016-2017, de reconeixement a un treball assagístic inèdit.
Els amics del MUME han organitzat una visita guiada al Castell de Sant Ferran de Figueres dissabte, 17 de juny (preu: 5 euros).
D'altra banda, com cada darrer diumenge de mes, el MUME ofereix una visita guiada gratuïta el 25 de juny a les 11 h (cal reservar prèviament per telèfon o bé per correu electrònic al 972 55 65 33 / info@museuexili.cat). També inclou una jornada de portes obertes per visitar el MUME, de 10 a 14 h.
Consorci Memorial de les Terres de l'Ebre
Diumenge, 11 de juny, a les 11 h
Punt de sortida: Centre d'Interpretació "Internacionals a l'Ebre"
Edifici Lo Centro
Suñé, 3
La Fatarella
Preu: 6 euros
El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) la ruta "Un poble ocupat". Amb una hora de durada, l'activitat té per objectiu conèixer com va ser la Guerra Civil a l'Ebre i, en concret, a la Fatarella. Inclou una visita guiada al centre d'interpretació "Internacionals a l'Ebre" de la Fatarella.
Les Brigades Internacionals a Castelldefels
Fins a l'1 d'octubre 
Museu de l'Hospitalet - Casa Espanya
Joan Pallarés, 38
L'Hospitalet de LlobregatDe dimarts a divendres, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h
Dissabtes i diumenges, d'11 a 14 h
Dilluns tancat
Accés lliure
Les Brigades Internacionals van ser unes unitats militars formades, principalment, per voluntaris estrangers amb profundes conviccions antifeixistes.
Amb aquesta exposició, produïda per l'Ajuntament de Castelldefels, el Museu de l'Hospitalet ens apropa a uns fets transcendents de la nostra història contemporània. La mostra és un homenatge a aquests homes i dones d'arreu del món que en uns temps molt difícils van decidir lluitar en contra del feixisme.
Amunt

::Exposicions

'A propòsit de Josep Maria Planes (1907-1936)', nova exposició al Memorial Democràtic
Del 13 de juny al 31 d'agost
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4BarcelonaHoraris
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenges: de 10 a 14 h
Accés lliure
L'exposició, comissariada per Jordi Finestres i Jordi Serrat, forma part de l'Any Josep Maria Planes i dóna a conèixer l'obra d'aquest brillant periodista manresà assassinat a l'Arrabassada als 29 anys.
Tot i la seva vida curta, Planes va deixar un llegat periodístic i cultural molt important. Reportatges d'investigació, articulisme, periodisme social, crònica esportiva, teatre, sàtira política...: va tocar gairebé tots els gèneres. També  va ser pioner en l´ús de la fotografia periodística i un home de valors. La mostra analitza l'obra d'un precursor del periodisme d'investigació a Catalunya compromès amb l'ofici del periodisme, amb la llibertat i amb Catalunya.
'Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat'
Fins al 31 d'agostMemorial Democràtic
Peu de la Creu, 4Barcelona
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenges: de 10 a 14 h
Accés lliure
La mostra, comissariada per Julià Guillamon, tracta un tema que fins ara no havia estat objecte de prou atenció: com va afectar la guerra civil del 1936-1939 el setmanari més popular de Catalunya i com va reflectir el conflicte en les seves pàgines.
Es tracta d'una exposició amb molts elements gràfics que ens parla de diferents aspectes vinculats amb la guerra, com ara la violència, la propaganda, la gana i la manera com els ciutadans es van anar acostumant a conviure amb la guerra: la dificultat de trobar menjar, les cues,  l'estraperlo... I ho fa amb vinyetes, historietes, audiovisuals, dibuixos d'infants, fotografies i joguines.
Montserrat Roig, cronista d'un temps i d'un país a Móra d'Ebre
Del 9 de juny al 2 de juliol
Inauguració: dissabte, 10 de juny, a les 12 h
Carrer Montserrat, 1 (Torrer del Roser)
Sant Feliu de Llobregat
Horari: de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h i 16 a 20.30 h
Montserrat Roig, cronista d'un temps i d'un país" proposa un repàs de la trajectòria professional i personal de l'escriptora i periodista.
La vintena de fotografies que mostra són de Pilar Aymerich, l'arxiu familiar Sempere Roig i el fons Montserrat Roig de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Els textos són fragments de peces periodístiques i literàries de l'escriptora i periodista.
L'exposició és una producció del Memorial Memorial Democràtic i l'Associació de Dones Periodistes.
'Catalunya bombardejada', a Móra d'Ebre
De l'1 al 30 de juny
Local Social d'Esquerra Republicana de Catalunya. Societat Obrera (baixos)
Travessera de Sant Pau, 6
Móra d'Ebre
Horari: de dilluns a divendres, de 18.30 a 20.30 h
La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
San Pier d'Isonzo: del 3 al 10 de juny
Volterra: del 23 al 30 de juny
L'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes", produïda pel Memorial Democràtic, es podrà veure al juny a San Pier d'Isonzo i Volterra. L'exposició, que ha recorregut més de 50 ciutats d'Itàlia i la Suïssa italiana, ha rebut fins ara més de 20.000 visites.
La itinerància per Itàlia és una iniciativa del Centro Filippo Buonarrotti, de Milà, amb el suport del Memorial Democràtic.
Amunt

::Formació

Seminari
El Memorial Democràtic i el Departament d'Ensenyament organitzen el seminari "La memòria i el còmic" adreçat a professorat de secundària i públic general.
El seminari té com a objectiu donar a conèixer el potencial didàctic del còmic i la novel·la gràfica per aproximar-nos a la història contemporània. Els participants adquiriran coneixements per fer-los servir a les aules de la mà d'alguns dels principals experts en memòria i còmic. Les properes sessions previstes són "Manga, el còmic japonès" (1 de juny), "L'humor perseguit" (15 de juny), "Còmic de la Guerra Civil i sessió oberta del Club de Lectura de la Biblioteca Ignasi Iglésias" (20 de juny) i "Visita a l'exposició Patufet en guerra: la il·lusió de la normalitat i taller amb Francesc Ruiz"(22 de juny).
Els docents i particulars que vulguin participar a alguna de les sessions han d'enviar les seves dades (nom, cognoms, DNI i telèfon) al Memorial Democràtic (memorialdemocratic@gencat.cat).
Amunt

::Premis

7è Premi de Recerca en Drets Humans
La Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament ha fet pública la convocatòria del 7è Premi de Recerca en Drets Humans.  Té com a objectius impulsar la recerca científica i sensibilitzar la societat pel que fa a la defensa de les llibertats i dels drets fonamentals de la persona.
El treball guanyador està dotat amb 5.000 euros, en reconeixement a la tasca de recerca i foment dels drets humans. S'hi poden presentar treballs fins al 10 de juliol a través de la web de tràmits de la Generalitat de Catalunya.
Amunt

::Publicacions

Presentació del llibre 'Sols(s)'
Dimarts, 6 de juny, a les 19 h
Memorial DemocràticÇ
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Sol(s) és un document singular i excepcional. Es tracta del diari d'un jove, en Joan Campmany, que resta tancat durant tretze anys (1931-1945) a l'orfenat Ribas de Barcelona.
El llibre ha estat publicat per Pol·len edicions i serà presentat al Memorial Democràtic dimarts, 6 de juny, a les 19 hores. La presentació anirà a càrrec del director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas; la filla de Joan Campmany, Roser Campmany, i l'antropòleg Josep Maria Comelles.
Temps i espais de memòria. Núm. 04
El Memorial Democràtic ha publicat el darrer número de la revista digital Temps i espais de memòria. Aquesta publicació divulgativa anual vol apropar, de la mà dels protagonistes i dels millors especialistes, la reflexió acadèmica i memorial a la ciutadania.
La quarta edició ja és disponible al web del Memorial Democràtic. Hi trobareu articles d'Eduard Puigventós, Yolanda Pérez Carrasco, Queralt Solé, Mercè Morales, Ignasi Domènec, entre altres experts, així com conferències i ressenyes bibliogràfiques.
Sumari:
  • La mirada
    El paper dels catalans en l'asil i l'assassinat de Trotski: Andreu Nin i Ramon Mercader. Eduard Puigventós, doctor en Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona.
    Confiscació i èxode de les col·leccions privades d'art de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939. Yolanda Pérez Carrasco, doctora en Història de l'Art al Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona.
  • Passat i present
    Trinxeres de la Guerra Civil. Queralt Solé, professora d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
    L'organització TODT i els exiliats de la Guerra Civil espanyola. Mercè Morales Montoya, Societat Catalana d'Estudis Històrics.
    L'escultura catalana durant la Guerra Civil. El cas de Pere Jou. Ignasi Domènech i Vives, doctor en Història de l'Art i cap de Col·leccions dels Museus de Sitges.
  • Espais de memòria
    Ruta l-2: Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra.
    Casa de la Conferència de Wannsee - Memorial.
  • Diàlegs de memòria
  • Ressenyes
  • Memorial 2016
Amunt

::Subvencions

Oberta la convocatòria de subvencions per al foment de la memòria, la pau i els drets humans
Aquesta línia de subvencions està destinada a donar suport a projectes realitzats entre l'1 de gener de 2016 i el 31 de desembre de 2016. Els projectes s'han d'haver portat a terme majoritàriament a Catalunya.
Es dóna suport a tres línies temàtiques: Projectes de recuperació i difusió de la memòria democràtica; projectes de difusió i sensibilització en matèria de drets humans i projectes de difusió i sensibilització en el camp de la cultura de la pau.