dimarts, 4 de juliol del 2017

# 96 Butlletí Memòria Democràtica Memorial Democràtic




Memorial Democràtic
Dilluns, 03 de juliol de 2017Imprimeix | Butlletins anteriors
Memorial Democràtic

Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

  • Memorial Democràtic
  • https://www.facebook.com/memorialcat
  • twitter.com/memorialcat
  • 'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Actes commemoratius en record de l'Olimpíada Popular
Acte institucional en record de les entitats que van organitzar l'Olimpíada Popular de 1936Dimecres, 19 de juliol
Activitats esportives: de 9 h a 13 h
Acte de cloenda: 13 h
INEFC- Barcelona
Avinguda de l'Estadi, 12
Barcelona
Cal confirmar-hi l'assistència (memoriapaudh@gencat.cat; telèfon 936 347 422)
L'any 1936 es van celebrar els Jocs Olímpics de Berlín. Aquell mateix any, Barcelona va voler celebrar l'Olimpíada Popular. El cop d'estat franquista va impedir que es fessin aquells jocs alternatius, que havien de dur sis mil participants a la capital catalana del 19 al 26 de juliol. Aquest esdeveniment volia exaltar la pau i germanor entre pobles i ser una denúncia del nazisme.
80 anys després, i en el context dels actes de commemoració de la Guerra Civil, la Generalitat de Catalunya rememora aquells jocs amb la celebració d'unes jornades esportives. El 19 de juliol, 400 nens i nenes participaran en unes jornades esportives que començaran a les 9 del matí i acabaran a les 3 del migdia.
La jornada serà clausurada amb un acte institucional en el qual es retrà homenatge a les entitats que van organitzar l'Olimpíada Popular del 1936. Començarà a les 13 hores al centre de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) de Barcelona. Hi participaran el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas.
Per tal d'assistir-hi, cal fer la confirmació prèvia enviant un missatge a memoriapaudh@gencat.cat o trucant al telèfon 936 347 422.
Olimpíada Popular, un ideal i un cartellDimecres, 5 de juliol, a les 18 h
Conferències de Xavier Pujadas i Santi Barjau
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Accés lliure
D'altra banda, el 5 de juliol, a les 18 hores, Xavier Pujadas, doctor en Història i professor de la Universitat Ramon Llull, oferirà la conferència "L'ideal de l'Olimpíada Popular". Posteriorment el doctor en Història de l'Art, especialitzat en cartellisme, Santi Barjau parlarà del cartellisme durant la II República i la imatge gràfica de les Olimpíades Populars.
La presentació de les conferències serà a càrrec del conseller Romeva. Hi participarà també el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas.
Exposició
Del 14 de setembre de 2017 al 2 de març de 2018
Inauguració: Dijous, 14 de setembre, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
"Une Catalogne Indépendante? Geopolítica i Guerra Civil (1936-1939)" és una exposició produïda pel Memorial Democràtic i comissariada per Arnau González i Vilalta. La mostra explica com, en un moment determinat de la Guerra Civil, alguns països europeus van creure que Catalunya proclamaria la independència.
La nova exposició del Memorial Democràtic és una proposta per descobrir una suma sorprenent de circumstàncies que marcaren la nostra història. Ho fa a partir de l'estudi de la visió dels diplomàtics i periodistes de França, Itàlia, Portugal, Bèlgica i la Creu Roja Internacional.
Amunt

::Conferències i jornades

Les fronteres de Barcelona
Dimecres, 12 de juliol, a les 19 h
Memorial Democràtic

Peu de la Creu, 4
Barcelona
Amb motiu del 40è aniversari de les eleccions generals de 1977, el Memorial Democràtic organitza un diàleg obert entre la metgessa, teòloga i monja benedictina Teresa Forcades i la historiadora i catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona, Mercedes Vilanova.
A partir dels resultats de les eleccions generals de 1936, 1977 i 2016 a Barcelona, Forcades i Vilanova dialogaran sobre la democràcia deliberativa i els límits de la democràcia representativa.
La moderació del diàleg serà a càrrec de Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic.
Amunt

::Espais de memòria

Dissabte, 5 d'agost, a les 17.30 h
Ecomuseu de les valls d'Àneu 
Carrer del Camp, 22
Esterri d'Àneu
El port de Salau (Alt Àneu) forma part de la ruta per on centenars de persones van fugir camí de l'exili.
L'any 2009 es va col·locar una cartellera al coll de Salau per senyalitzar aquest espai de memòria. Enguany es reemplaçarà en un acte commemoratiu en record dels exiliats. Hi participarà l'historiador Josep Calvet, que oferirà la conferència 'El port de Salau, camí de l'exili, camí de la pau'. L'acompanyaran la directora  general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas.
La conferència té lloc en el marc de la XXX Pujada al Port de Salau.
'Ebre, del bressol a la batalla'
Dimarts, 25 de juliol, a les 19 hMemorial DemocràticPeu de la Creu, 4Barcelona
En record de la data de l'inici la Batalla de l'Ebre, el Memorial Democràtic i 13 casals catalans projectaran simultàniament el 25 de juliol la pel·lícula 'Ebre, del bressol a la batalla', de Román Parrado.
La presentació de la pel·lícula anirà a càrrec del director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas. Les ciutats on es podrà veure són Barcelona, Luxemburg, Dublín, Ginebra, Viena, Tenerife, Tolosa de Llenguadoc, Edimburg, Buenos Aires, Vitòria-Gasteiz, Santiago de Xile, Nantes, Paranà i Béziers. També es projectarà al setembre a Nova York, Saragossa, Rosario i Guayaquil.
Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) al juliol i agost
El MUME proposa visitar l'exposició temporal "El món dels vencedors", d'Ignasi Prat, que es podrà veure del 8 de juliol al 29 de novembre de 2017. Es tracta d'un projecte multidisciplinari d'investigació sobre la repressió franquista i els privilegis dels seus alts càrrecs. Mitjançant la fotografia, es mostra l'estètica i l'arquitectura del poder franquista a través de les residències oficials dels màxims responsables del règim.
A l'espai "Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies" es podrà veure, fins a l'1 d'octubre, la instal·lació de l'artista Eduardo Gómez Ballesteros "Machettes", al voltant del genocidi ruandès. Es tracta d'una part de la proposta artística "Genocide project", del mateix artista.
D'altra banda, com cada darrer diumenge de mes, el MUME ofereix una jornada de portes obertes i una visita guiada gratuïta els dies 30 de juliol i 27 d'agost a les 11 hores (cal reservar prèviament per telèfon al 972 55 65 33 o bé per correu electrònic a info@museuexili.cat).
Consorci Memorial de les Terres de l'Ebre
El COMEBE ha organitzat la ruta "Lo setge pels carrers de Vilalba dels Arcs", diumenge, 23 de juliol i la ruta "La xarxa sanitària pels carrers de Batea", el 13 d'agost.
Fins al 30 de juliol, el Centre d'Interpretació 115 dies de Corbera d'Ebre mostra l'exposició "Ciutats reconstruïdes", produïda per la delegació a l'Ebre del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) amb documentació de l'Oficina de Regiones Devastadas. D'altra banda, del 5 d'agost a l'11 de setembre, es podrà visitar a l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre l'exposició "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l'Ebre".
El 25 de juliol, a partir de les 11 del matí, tindrà lloc el 29è acte de Commemoració i homenatge a les víctimes i combatents de la Batalla de l'Ebre a la Cota 705 de la serra de Pàndols.
El 29 de juliol, a les 20 hores, tindrà lloc, al Castell de Móra d'Ebre, espectacle poeticomusical Riu Valent. Anirà a càrrec del duet format per Pili Cugat (veu) i Carlos Lupprian (guitarra), i dels integrants de l'associació de poetes Poemes al Vent.
Les Brigades Internacionals a Castelldefels
Fins a l'1 d'octubre 
Museu de l'Hospitalet - Casa Espanya
Joan Pallarés, 38
L'Hospitalet de LlobregatDe dimarts a divendres, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h
Dissabtes i diumenges, d'11 a 14 h
Dilluns tancat
Accés lliure
Les Brigades Internacionals van ser unes unitats militars formades, principalment, per voluntaris estrangers amb profundes conviccions antifeixistes.
Amb aquesta exposició, produïda per l'Ajuntament de Castelldefels, el Museu de l'Hospitalet ens apropa a uns fets transcendents de la nostra història contemporània. La mostra és un homenatge a aquests homes i dones d'arreu del món que en uns temps molt difícils van decidir lluitar en contra del feixisme.
Amunt

::Exposicions

'A propòsit de Josep Maria Planes (1907-1936)', nova exposició al Memorial Democràtic
Fins al 31 d'agost
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4BarcelonaHoraris
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenges: de 10 a 14 h
Accés lliure
L'exposició, comissariada per Jordi Finestres i Jordi Serrat, forma part de l'Any Josep Maria Planes i dóna a conèixer l'obra d'aquest brillant periodista manresà assassinat a l'Arrabassada als 29 anys.
Tot i la seva vida curta, Planes va deixar un llegat periodístic i cultural molt important. Reportatges d'investigació, articulisme, periodisme social, crònica esportiva, teatre, sàtira política...: va tocar gairebé tots els gèneres. També  va ser pioner en l´ús de la fotografia periodística i un home de valors. La mostra analitza l'obra d'un precursor del periodisme d'investigació a Catalunya compromès amb l'ofici del periodisme, amb la llibertat i amb Catalunya.
'Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat'
Fins al 31 d'agostMemorial Democràtic
Peu de la Creu, 4Barcelona
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenges: de 10 a 14 h
Accés lliure
La mostra, comissariada per Julià Guillamon, tracta un tema que fins ara no havia estat objecte de prou atenció: com va afectar la guerra civil del 1936-1939 el setmanari més popular de Catalunya i com va reflectir el conflicte en les seves pàgines.
Es tracta d'una exposició amb molts elements gràfics que ens parla de diferents aspectes vinculats amb la guerra, com ara la violència, la propaganda, la gana i la manera com els ciutadans es van anar acostumant a conviure amb la guerra: la dificultat de trobar menjar, les cues,  l'estraperlo... I ho fa amb vinyetes, historietes, audiovisuals, dibuixos d'infants, fotografies i joguines.
Amunt

::Premis

7è Premi de Recerca en Drets Humans
La Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament ha fet pública la convocatòria del 7è Premi de Recerca en Drets Humans.  Té com a objectius impulsar la recerca científica i sensibilitzar la societat pel que fa a la defensa de les llibertats i dels drets fonamentals de la persona.
El treball guanyador està dotat amb 5.000 euros, en reconeixement a la tasca de recerca i foment dels drets humans. S'hi poden presentar treballs fins al 10 de juliol a través de la web de tràmits de la Generalitat de Catalunya.
Amunt

::Publicacions

'La veu dels morts silenciats'
La Generalitat de Catalunya ha editat la col·lecció de llibres Entitats Memorialistes de Catalunya. La col·lecció és un reconeixement a totes les entitats memorialistes de Catalunya i un reconeixement a la seva tasca per la democràcia.
La veu dels morts silenciats, de Maria Dolors Bernal i Joan Corbalán
Presentació dilluns, 10 de juliol, a les 19 h
Palau de la Generalitat
Plaça Sant Jaume, 1
Barcelona
El llibre tracta la història de l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya. Aquesta associació ha lluitat per donar a conèixer els valors i la lluita dels republicans que lluitaren a la Guerra Civil.
3.669 biberons. Història de l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41
Presentació dimarts, 25 de juliol, (hora a concretar)
(espai a concretar)
Gandesa
El llibre exposa la història i les vivències dels supervivents de la Lleva del Biberó, que després de lluitar contra el franquisme van formar l'Agrupació de la Lleva del Biberó-41.
La presentació s'emmarcarà en el 29è Acte de commemoració i homenatge a les víctimes i combatents de la batalla de l'Ebre. Aquest acte, com cada any des del 1989, té lloc al Monument de la Pau, situat a la cota 705 de la serra de Pàndols. La jornada, que tindrà lloc a Gandesa, inclourà un acte institucional i d'homenatge. La presentació del llibre anirà a càrrec de l'autor, Andreu Caralt, i de Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.
Temps i espais de memòria. Núm. 04
El Memorial Democràtic ha publicat el darrer número de la revista digital Temps i espais de memòria. Aquesta publicació divulgativa anual vol apropar, de la mà dels protagonistes i dels millors especialistes, la reflexió acadèmica i memorial a la ciutadania.
La quarta edició ja és disponible al web del Memorial Democràtic. Hi trobareu articles d'Eduard Puigventós, Yolanda Pérez Carrasco, Queralt Solé, Mercè Morales, Ignasi Domènec, entre altres experts, així com conferències i ressenyes bibliogràfiques.
Sumari:
  • La mirada
    El paper dels catalans en l'asil i l'assassinat de Trotski: Andreu Nin i Ramon Mercader. Eduard Puigventós, doctor en Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona.
    Confiscació i èxode de les col·leccions privades d'art de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939. Yolanda Pérez Carrasco, doctora en Història de l'Art al Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona.
  • Passat i present
    Trinxeres de la Guerra Civil. Queralt Solé, professora d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
    L'organització TODT i els exiliats de la Guerra Civil espanyola. Mercè Morales Montoya, Societat Catalana d'Estudis Històrics.
    L'escultura catalana durant la Guerra Civil. El cas de Pere Jou. Ignasi Domènech i Vives, doctor en Història de l'Art i cap de Col·leccions dels Museus de Sitges.
  • Espais de memòria
    Ruta l-2: Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra.
    Casa de la Conferència de Wannsee - Memorial.
  • Diàlegs de memòria
  • Ressenyes
  • Memorial 2016