diumenge, 14 de gener del 2018

La Asociación Innovación y Derechos Humanos publica una base de datos centralizada de víctimas de la Guerra Civil y el franquismo

http://governobert.gencat.cat/es/detalls/noticia/ihr

L'Associació Innovació i Drets Humans (IHR) ha posat en marxa un projecte en forma de base de dades per al de visibilitzar, de manera centralitzada, les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Aquesta és,
15/12/2017 10:12
trinxera_guerra
La base de dades, presentada a principis de desembre, permet en primer terme ajudar aquelles persones que busquen informació sobre familiars, només introduint-hi el nom, però té altres funcionalitats.
Actualment compte amb 227991 documents de 89 fons diferents i té com a valor afegit diverses característiques: s'hi ajunten documents de nombrosos arxius i investigacions per facilitar la cerca; tots els documents es basen en conjunts de dades d'arxius o investigacions; i tant documents com descripció de conjunts de dades o referències i autoria es poden trobar a partir d'un sol clic.
L'avantatge de l' IHR és que contribueix a la protecció dels Drets Humans mitjançant la innovació amb la comunitat, perseverant tot i les dificultats i obstacles.
L'Associació també permet la participació de la ciutadania ja que, mitjançant el contacte amb els seus membres, pot incloure les dades de d'investigacions sobre la Guerra Civil i el franquisme per tal d'ajudar a les víctimes i als seus descendents. També impulsa la recerca i contribueix a arribar a un públic més ampli.  
 
Després de l’aprobació  de la Llei 11/2017 de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara il·legals els tribunals militars i simbòlicament nul·les les sentències i resolucions de les causes instruïdes per causes polítiques, i que ha permès la publicació en dades obertes de la llista de 69.769 registres de persones represaliades durant la Guerra Civil i el franquisme, aquesta és una segona iniciativa, de caràcter civil, i de gran importància en termes de polítiques de memòria.